Subsidie voor een (hybride) warmtepomp

Vanaf 2026 zijn (hybride) warmtepompen de nieuwe standaard in Nederland. Concreet betekent dat: als je cv-ketel aan vervanging toe is, móét er vanaf 2026 een warmtepomp voor in de plaats komen. Maar de Rijksoverheid biedt ook nu al subsidies aan voor warmtepompen. Dat doet het via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), een subsidieregeling voor verschillende verduurzamingsmaatregelen (waar in 2024 wel 600 miljoen euro voor uitgetrokken is!).

Voor een (hybride) warmtepomp krijg je minimaal 500 euro subsidie, maar meestal gaat het om duizenden euro’s. Het verschilt per type warmtepomp hoe hoog dat bedrag precies is. Zo is het subsidiebedrag voor een bodem-warmtepomp hoger dan die voor een hybride warmtepomp. Wel is het in 2024 belangrijk dat de warmtepomp die je op het oog hebt minimaal energielabel A++ heeft. Warmtepompen met lagere energielabels komen niet meer in aanmerking voor de subsidie. Voor de volledige lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor de subsidie (en de hoogte van het subsidiebedrag per warmtepomp) raadpleeg je de ISDE Meldcodelijst Warmtepompen.

 

Door je woning te isoleren, bespaar je fors op je energierekening Foto: Pieter van den Boogert

Subsidie voor het isoleren van je woning

Dak, vloer, gevel, spouwmuur, nieuwe ramen… Het isoleren van je woning kan op vele manieren, maar bij alle varianten geldt: je kan er subsidie voor krijgen. Het subsidiebedrag verschilt per type isolatiemaatregel en het totale subsidiebedrag wordt berekend per vierkante meter. Ook gelden er andere voorwaarden per type isolatiemaatregel. Met andere woorden: lees je goed in.

Ook goed om te weten: subsidie voor isolatie ontvang je alleen als je het laat uitvoeren door een professioneel installatiebedrijf. Wie zelf aan de slag gaat, draagt de financiële lasten helaas helemaal zelf. Daarnaast is het belangrijk om foto’s te maken van zowel het isolatiemateriaal als de werkzaamheden. Dit is onderdeel van de bewijslast die je moet aanleveren als je de subsidie aanvraagt.

Een leuke wijziging in 2024: als je je huis laat isoleren met biobased materiaal, zoals vezelhennep of vlas, ontvang je extra subsidie!

Tip: Als je binnen 24 maanden niet alleen je woning isoleert, maar ook een andere verduurzamingsmaatregel uitvoert (zoals de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler), verdubbelt het subsidiebedrag dat je ontvangt voor isolatie!

Subsidie voor een elektrische auto

Ook elektrisch rijden wordt al jaren gestimuleerd door de Rijksoverheid, via de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). In 2024 blijft deze subsidieregeling van kracht. Als je aan de voorwaarden van de regeling voldoet, kan je € 2.950 subsidie krijgen voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Voor tweedehands stekkerauto’s bedraagt de subsidie € 2.000. Let wel op: in 2023 was er voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s voldoende subsidie beschikbaar, maar voor tweedehands auto’s was de subsidiepot vroegtijdig leeg. Wees er dus snel bij.

Subsidie voor aansluiting op een warmtenet

Zijn er plannen voor een warmtenet in jouw wijk en overweeg je om je woning erop aan te laten sluiten? Goed nieuws, ook daar is via de ISDE-regeling subsidie voor beschikbaar. Het gaat om € 3.775 (terwijl het de jaren hiervoor nog om € 3.350 ging). Dat bedrag kan overigens ook met terugwerkende kracht aangevraagd worden, zolang de aansluiting op het warmtenet maar op of na 1 januari 2022 plaatsvond.

Subsidie voor een elektrische kookplaat

Wie van het gas afstapt, moet natuurlijk ook op een andere manier kunnen koken. Een elektrische kookplaat (zoals een inductiekookplaat) is dan het meest logische alternatief. Ook daar kan je subsidie voor krijgen via de ISDE-regeling. Het gaat om 400 euro. Kijk wel eerst even goed naar de voorwaarden.

Subsidie voor een zonneboiler

Waar de ISDE-regeling al niet goed voor is! Ook een zonneboiler-systeem komt via deze regeling in aanmerking voor subsidie. Het subsidiebedrag ligt dit jaar helaas wel wat lager dan de jaren ervoor, maar het gaat alsnog om honderden tot duizenden euro’s. Lees de voorwaarden goed door en zorg ervoor dat de zonneboiler die je op het oog hebt ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een subsidie. Dat doe je door te checken of de installatie op de meldcodelijst voor zonneboilers staat.

En hoe zit het met zonnepanelen?

Voor zonnepanelen is al een tijdje geen subsidie meer beschikbaar. Maar er zijn wel een aantal fiscale voordeeltjes waar je gebruik van kan maken. Zo is de btw op zonnepanelen sinds 2023 0 procent. De btw op zonnepanelen kon je overigens altijd al terugvragen, maar nu wordt die simpelweg niet meer in rekening gebracht, wel zo gemakkelijk. Daarnaast blijft de salderingsregeling in ieder geval tot 1 januari 2025 van kracht. Deze regeling houdt in dat je de elektriciteit van je zonnepanelen mag terugleveren aan het elektriciteitsnet en daar een vergoeding voor krijgt. Met andere woorden: elk kilowattuur dat je zonnepanelen opwekt, is goed voor je portemonnee, ook als je de elektriciteit zelf niet gebruikt. Na 2025 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk stapje voor stapje afgebouwd. Maar vooralsnog is dit slechts een wetvoorstel, dus wie weet hoelang je er nog de vruchten van plukt.

Ook lenen is een optie…

Kom je niet in aanmerking voor een subsidie of lukt het je ook met subsidie niet om het financiële plaatje rond te krijgen? Dan is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds wellicht iets voor jou. De lening heeft gunstige voorwaarden. Zo zijn er geen verborgen kosten en is vervroegd en rentevrij aflossen te allen tijde mogelijk. Woningeigenaren met een verzamelinkomen van minder dan € 60.000 betalen zelfs 0 procent rente over de lening.

…Net als extra hypotheekruimte

Een andere manier om verduurzamingsmaatregelen te bekostigen, is door extra geld te lenen via je hypotheek. Je maandelijkse hypotheeklasten stijgen dan weliswaar, maar je energiekosten dalen hoogstwaarschijnlijk juist. Volgens een rekenvoorbeeld van Milieu Centraal kunnen je totale maandlasten op deze manier zelfs lager uitvallen. En nog een voordeel: de waarde van je woning stijgt. Belangrijke voorwaarde is natuurlijk wel dat je überhaupt hypotheekruimte hebt om extra te lenen. Lees hoe dat zit en over de andere voorwaarden.