Fossiele brandstoffen veroorzaken ongeveer twee derde van de wereldwijde emissies van broeikasgassen. In Nederland gaat dit om belastingsubsidies zoals korting op energiebelasting voor grootverbruikers, vrijstellingen via accijnzen en belastingvrijstellingen voor elektriciteitsopwekking. Bij elkaar gaat het om vele miljarden.

Uit het laatste IPCC-rapport blijkt dat we nu in actie moeten komen om verdere klimaatontwrichting te voorkomen. Het stoppen met subsidies op fossiel kan in Nederland de CO2-uitstoot met 7,5% omlaag brengen volgens onderzoek van Milieudefensie en Oil Change International.

Dit is in het kort de boodschap van de brandbrief die Fossielvrij NL opstelde en ondertekend werd door Triodos Bank en bijna 100 andere organisaties. Hans Stegeman, Hoofdeconoom van Triodos Bank:

“Het kabinet lijkt de kool en de geit te sparen door wél te willen investeren in hernieuwbaar, maar niet bij te dragen aan de afbouw van fossiel. De miljarden aan fossiele overheidssubsidies vormen een enorme hindernis voor het versnellen van de energietransitie. Hoog tijd om vieze subsidies versneld af te bouwen om zo (financiële) markten de goede kant op te sturen en de afhankelijkheid van bruine bronnen te verminderen.”

Zondag 21 mei startte Extinction Rebellion een klimaatmars langs de A12 van Arnhem naar Den Haag. In etappes liepen activisten de hele week om de demonstreren tegen de subsidies op fossiel. Op dinsdag kwamen ze precies langs het kantoor van Triodos Bank. Medewerkers kwamen naar buiten voor steun en omdat het lunchtijd was, werden er binnen broodjes en drinken uitgedeeld.

Ontdek meer over positief activisme

Positief activisme

Jacco Minnaar, bestuurslid van Triodos Bank: “Wij ondersteunen het doel van de actievoerders van harte. Als Triodos Bank strijden we tegen klimaatverandering door te fossiel uit te sluiten en hernieuwbare energie te financieren. Het was interessant om met de actievoerders in gesprek te gaan over hoe we op verschillende manieren hetzelfde doel van een fossielvrije wereld willen bereiken. De financiële sector heeft volgens ons een belangrijke rol te spelen door niet langer fossiele brandstof te financieren. En de overheid moet ervoor zorgen dat subsidies naar duurzame initiatieven gaan in plaats van vervuilende sectoren.”