1. Het nieuwe vakantie vieren

Op ontdekking in eigen land: op dit moment niet alleen de meest duurzame, maar ook de meest veilige vorm van op vakantie gaan. Ga bourgondisch genieten in Limburg, of snuif de zilte zeelucht op in Zeeuws-Vlaanderen. Je hoeft overigens niet te reizen om een vakantiegevoel te ervaren. Wat vakantie zo leuk maakt, de nieuwe, verrassende en onverwachte ervaringen, beleef je ook tijdens een microavontuur in je nabije omgeving.

Camping BuitenLand
Foto: Camping BuitenLand

Toch graag naar het buitenland? Stap op de internationale trein! Als de actuele reisadviezen het toelaten nemen deze treinen je snel en duurzaam mee naar bruisende steden als Berlijn, Londen of Kopenhagen. Of zoek op het platform BlaBlacar wie er nog meer naar je gewenste bestemming over de grens rijdt, en regel zo een gezellige én milieuvriendelijke lift.

> Bekijk hier 8 duurzame bestemmingen door Triodos gefinancierd

2. Kijk verder: koop duurzaam

Soms ben je je misschien niet bewust van het schadelijke effect van de producten die je koopt. Zo is een plant  altijd puur natuur. Toch?

Helaas, veel tuin- en kamerplanten worden met gif gekweekt. Triodos Bank financiert sinds afgelopen jaar het online plantenbedrijf Sprinklr, een goed alternatief hiervoor. Sprinklr kiest voor volledig biologisch gekweekte tuinplanten en bloembollen. Hiermee zet je jouw tuin of balkon in 2021 vol met duurzaam groen.

Ook verzorgingsproducten zitten vaak vol niet-natuurlijke en schadelijke ingrediënten. Terwijl alles wat je smeert door je huid wordt opgenomen en in je bloed terecht komt. Het voornemen om goed voor jezelf en de wereld om je heen te zorgen begint met een huidverzorgingsmerk als Naïf, dat skincare-producten maakt voor baby’s en vrouwen zonder chemische rommel. Of probeer de natuurlijke cosmetica van Dr. Hauschka, gemaakt van biologisch-dynamisch geteelde planten.

3. Verander van zorgverzekeraar, energieleverancier of bank

Dat overstappen naar een duurzame bank niet ingewikkeld is met de overstapservice, weet je vast. Maar wist je dat je daarnaast ook een verschil kunt maken met je stroomleverancier en je zorgverzekeraar? Ook daar is overstappen echt niet zo moeilijk.

Wist je dat je ook een verschil kunt maken met je stroomleverancier en je zorgverzekeraar? Ook daar is overstappen echt niet zo moeilijk.

Het geld dat je aan je zorgverzekeraar betaalt, wordt – net als bij een bank – geinvesteerd. Er zijn verzekeraars die miljarden investeren in foute wapenleveranciers. Gelukkig zijn er ook verzekeraars die je premie eerlijk en duurzaam beleggen. Op de Eerlijke Geldwijzer zie je precies wat het beleggingsbeleid is van negen grote verzekeringsgroepen in Nederland. Heb je vorig jaar opgezegd? Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan nog tot 1 februari.

En maak van 2021 het jaar dat je overstapt op écht groene stroom. De stroomranking 2020 vertelt je welke energieleveranciers het beste scoren. En wie weet ben je nog goedkoper uit ook!

4. Kijk dichtbij: koop lokaal

De grote supermarkten draaien op volle toeren tijdens de lockdown-periodes, maar de kleine ondernemers en lokale voedselproducten hebben het zwaar. Terwijl lokale producten vaak niet alleen een mooi verhaal hebben, maar ook socialer en duurzamer worden gemaakt. De keten van producent naar consument is namelijk veel korter. En door het kopen van lokale producten steun je meteen de boer of ondernemer om de hoek.

Met je boodschappengeld breng je een stem uit. Je kiest voor ondernemers die ambachtelijk werken, met respect voor hun omgeving. Ontdek daarom wat voor lekkers er in je eigen omgeving wordt gemaakt. Op Mijn Geld Gaat Goed en onder ‘Community’ in de Triodos Bank-app vind je alle ondernemers en bedrijven die we bij jou in de buurt financieren.

Kringloopwinkel Zeist
Kringloop Zeist. Foto: Pieter van den Boogert

5. Een tweede leven

De grootste milieu-impact komt door het kopen van nieuwe spullen. Kostbare grondstoffen worden gebruikt om elektronica, meubels en speelgoed te maken.Op Marktplaats staan zulke spullen vaak zo goed als nieuw. Of ga snuffelen bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Mooie tweedehandskleding vind je eenvoudig en coronaproof via een app als Vinted.

> Triodos Bank financiert verschillende kringloopwinkels. Lees hier hoe een kringloopwinkel ook dorpsplein is

Een andere duurzame oplossing is kapotte dingen reparen. Kunnen je schoenen nog een ronde mee met een nieuwe zool, of is je lievelingsjurk door de kleermaker te herstellen? Zelf aan de slag met kapotte spullen is ook leuk, en vaak eenvoudiger dan je denkt. Ga met kapot speelgoed, elektronische spullen of fiets naar een repaircafé: lokale bijeenkomsten waar mensen gezamenlijk hun spullen repareren. In 2019 zorgden deze repaircafe’s voor wel 420.000 kilo minder afval!

6. Altijd alles wat je nodig hebt, zonder kopen

De modeindustrie is na de olie-industrie de grootste vervuiler. Daarom is het zo fantastisch dat er in steden als Arnhem, Den Haag en Amsterdam kledingbibliotheken zijn. Hier leen je allerlei soorten kleding, van wintertrui tot cocktailjurk, die je daarna weer terugbrengt. Zo heb je altijd het gevoel van iets nieuws en kan je eindeloos experimenteren met stijlen en kleuren, zonder overvolle kast. Ook bij circulair denimmerk Mud Jeans leen je een gloednieuwe broek, die na gebruik wordt gerecycled.

gf
Bert van Son, directeur van MUD Jeans: "Als je impact wil maken en de kledingindustrie wil verduurzamen dan start je bij de jeans.” Foto: MUD Jeans

Op het platform Peerby leen je spullen die je niet iedere dag nodig hebt van je buren. Denk aan statafels, een hogedrukspuit of gereedschap. Zo ben je altijd van de juiste spullen voorzien, zonder dat het ruimte inneemt. Want minder spullen, daar wordt iedereen gelukkiger van. En door spullen uit te lenen die je zelf niet of zelden gebruikt, maak je er ook nog eens een ander blij mee.

7. Na al deze duurzame uitgeef-tips toch nog geld over?

Door je geld handig in te zetten bouw je aan je vermogen, voor nu en later. We schreven al over alles wat we je moet weten over sparen en beleggen. Bij Triodos Bank beleg je alleen in organisaties die bijdragen aan een eerlijke, groene en sociale samenleving.

Het kan ook een goed idee zijn om met extra geld je huis te verduurzamen. Zo maak je een investering die niet alleen helpt bij het tegengaan van klimaatverandering, maar zich ook na een aantal jaar terugbetaalt. Zo bespaar je met zonnepanelen wel 460 euro en 1.600 kilo CO2 per jaar!

Heb jij nog meer duurzame tips voor het nieuwe jaar? Laat een reactie achter of praat mee op onze social kanalen!