De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE doen elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse elektriciteitsleveranciers. Het resultaat is de Stroomranking: een ranglijst van de minst tot de meest duurzame elektriciteitsleveranciers van Nederland.

De transitie naar een duurzame energievoorziening gaat in een slakkentempo, dat niet in verhouding staat met wat er nodig is

Het gemiddelde cijfer (van alle Nederlandse energieleveranciers bij elkaar) blijft dit jaar steken op een 5,7. Een héle lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen dit cijfer op een 5,6 uitkwam. Een teleurstellend resultaat, stelt het onderzoek: ”De transitie naar een duurzame energievoorziening gaat in een slakkentempo, dat niet in verhouding staat met wat er nodig is.”

Deze 11 stroomleveranciers geven volgens de Stroomranking wél het goede voorbeeld. Onder de afbeelding volgt meer informatie over de verschillende leveranciers.

Stroomranking, Bron: Natuur & Milieu
Bron: Natuur & Milieu, Consumentenbond, Greenpeace en WISE.

Pure Energie

Eindcijfer: 10

Pure Energie krijgt, net als vorig jaar, op alle fronten de maximale score. Daar is een simpele reden voor: Pure Energie stampt zelf zonne- en windparken uit de grond. Vervolgens levert het energiebedrijf de elektriciteit uit deze duurzame energieparken direct aan haar klanten. Op die manier kan Pure Energie het qua investering, inkoop en levering simpelweg niet beter doen. Triodos Bank financiert projecten van Pure Energie met het spaargeld van klanten.

Energie VanOns

Eindcijfer: 10

De elektriciteit van Energie VanOns is bijzonder; het wordt lokaal opgewekt door bijna honderd aangesloten energiecoöperaties. Op het gebied van inkoop en levering krijgt Energie VanOns dan ook de maximale score. De energieleverancier investeert zelf niet in duurzame energie en werd daar dan ook niet op beoordeeld. Leuk detail: de winst die de energieleverancier maakt, gaat terug naar de regio, bijvoorbeeld in de vorm van investeringen in een nieuwe speeltuin of nieuwe zonnepanelen.

Vrijopnaam

Eindcijfer: 10

Ook Vrijopnaam behaalde dit jaar de maximale score. Het energiebedrijf werd opgericht voor mensen die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, maar toch zonnepanelen willen kopen. Vrijopnaam realiseert daarom zonneparken, waar klanten vervolgens in kunnen investeren. Zo bezitten ze toch zonnepanelen, ook al liggen die niet op eigen dak.

om|nieuwe energie

Eindcijfer: 10

Om|nieuwe energie dient als overkoepelende organisatie voor tientallen lokale energiecoöperaties, die stuk voor stuk volledig groene stroom opwekken. Texel Energie bijvoorbeeld, dat verschillende zonne-energieprojecten op het Waddeneiland realiseerde. Juist omdat de aangesloten energiecoöperaties uitsluitend groene stroom opwekken, behaalt om|nieuwe energie de hoogst mogelijke score. Triodos Bank financiert om|nieuwe energie met het spaargeld van klanten.

easyEnergy

Eindcijfer: 10

De laatste in het rijtje van perfecte scores is easyEnergy. Het energiebedrijf investeert zelf niet in duurzame energieprojecten en werd daarom enkel beoordeeld op inkoop en levering van stroom. Daar doet easyEnergy alles goed: het koopt en levert namelijk 100 procent windenergie.

Dossier: Energietransitie

Wat kunnen burgers, bedrijven, overheid en banken doen?

De energietransitie is een van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Hoe kunnen we de klimaatdoelen halen? Wat kan Triodos Bank doen? En wat kun je zelf doen?

> Lees de verhalen in dit dossier
> Bekijk welke duurzame energieprojecten we bij jou in de buurt financieren

Powerpeers

Eindcijfer: 9,9

Het eindcijfer van Powerpeers stijgt dit jaar van een 9,4 naar een 9,9. Die stijging dankt het vooral aan de duurzame investeringen die moederconcern Vattenfall dit jaar deed (die meetellen in de beoordeling van dochterbedrijf Powerpeers). Het investeringscijfer van Vattenfall steeg dit jaar met één punt, naar een 9,7.

HVC Energie

Eindcijfer: 9,8

HVC Energie maakt dit jaar een forse stijging door. De energieleverancier scoorde vorig jaar nog een 7,4 op de consumentenmarkt, maar dit jaar gaat het om een 9,8. Hoe komt dat? HVC Energie levert tegenwoordig nog maar heel weinig elektriciteit aan de particuliere markt. De onderdelen inkoop en levering, waar het bedrijf respectievelijk een 5,6 en een 5,5 op scoort, dragen daarom maar voor 5 procent bij aan de eindscore. Op het gebied van investeringen, dat voor 95 procent bijdraagt aan de eindscore, scoort de energieleverancier een 10. Dat komt omdat het bedrijf in het afgelopen jaar uitsluitend in duurzame energieprojecten investeerde, zoals zonneparken.

Vandebron

Eindcijfer: 9,7

Een mooie stijging voor Vandebron dit jaar, van een 9,0 naar een 9,7. Het bedrijf koopt en levert uitsluitend groene energie van Nederlandse bodem en behoort daarmee tot de groenste energieleveranciers van Nederland. Waarom de Stroomranking dan toch geen 10 toekent aan Vandebron? Dat heeft met elektriciteit uit biomassa te maken, wat onderdeel uitmaakt van de elektriciteitsmix van Vandebron.

Hoewel de Stroomranking biomassa labelt als een duurzame energiebron, krijgt het een lagere score dan bijvoorbeeld zonne- of windenergie. “Het is steeds onverstandiger om koolstof die vastgelegd is, bijvoorbeeld in de vorm van biomassa, vrij te laten in de atmosfeer. Daarom wordt biomassa minder goed beoordeeld”, aldus de auteurs van het onderzoek.

Greenchoice

Eindcijfer: 9,1

Greenchoice scoorde vorig jaar al goed (een 8,7), maar dit jaar nog beter: een 9,1. Een knappe prestatie, aangezien Greenchoice tegenwoordig zo’n half miljoen klanten van groene stroom voorziet. Volgens het onderzoek kan Greenchoice zijn score nog verder verbeteren door nog meer groene stroom in te kopen bij de bron, via zogeheten Power Purchase Agreements (PPA’s). Greenchoice doet vooralsnog ook deels aan marktinkoop van de Nederlandse handelsmix, stelt de Stroomranking (waarschijnlijk door het grote klantenbestand), en dat wordt minder goed beoordeeld. Triodos Bank financiert projecten van Greenchoice met het spaargeld van onze klanten.

Huismerk Energie

Eindcijfer: 8,7

Huismerk Energie koopt voor een groot deel al volledig groene stroom in. De elektriciteit die het levert aan klanten is nóg een stukje groener, dankzij de inkoop van Garanties van Oorsprong (zie kader hieronder). De energieleverancier scoort dan ook een dikke voldoende. Om volgend jaar nog beter uit de bus te komen, zou Huismerk Energie nog meer stroom uit zonnepanelen of windmolens moeten inkopen, stelt de Stroomranking.

Qwint

Eindcijfer: 8,5

Qwint scoort dit jaar een 10 op het gebied van inkoop, omdat het enkel windenergie inkocht. Toch valt de eindscore beduidend lager uit. Dat komt omdat Qwint niet in alle gevallen de bijbehorende Garanties van Oorsprong inkoopt, die aantonen dat de geleverde elektriciteit daadwerkelijk uit groene energiebronnen komt. Om volgend jaar op een 10 uit te komen, moet Qwint ook de bijbehorende GvO’s inkopen, stelt de Stroomranking.

Hoe kwam deze ranglijst tot stand?

Investeringen, inkoop en levering

De Stroomranking 2019 beoordeelt energieleveranciers op drie onderdelen: investeringen, inkoop en levering. Energiebedrijven scoren een 10 wanneer ze uitsluitend investeren in groene energieprojecten, uitsluitend groene stroom inkopen én uitsluitend groene stroom leveren.

Het onderzoek maakt onderscheid tussen inkoop en levering vanwege GvO’s (Garanties van Oorsprong), bewijsstukken die de afkomst van duurzame energie garanderen. Dat zit zo: sommige energieleveranciers kopen grijze stroom in op de stroombeurs, maar verkopen dat door aan hun klanten in combinatie met deze GvO’s. Met andere woorden: op papier leveren dergelijke energiebedrijven wel degelijk groene stroom, terwijl ze (deels) grijze stroom inkopen. De scores op het gebied van inkoop en levering kunnen daarom wezenlijk verschillen.

De investeringen die een energiebedrijf maakt, worden beoordeeld met de grootte van de energieleverancier in het achterhoofd. Voor een jong en klein bedrijf geldt het neerzetten van één windmolen bijvoorbeeld als een knappe prestatie. Voor een leverancier met honderdduizenden klanten telt een dergelijke investering minder zwaar mee.

Verder is het goed om te melden dat de eindcijfers niets zeggen over de totale duurzame impact die de energieleveranciers maken. Ter illustratie: een bedrijf als Greenchoice, dat inmiddels zo’n half miljoen klanten van groene stroom voorziet, maakt bijvoorbeeld veel meer impact dan een energieleverancier met slechts enkele duizenden klanten. Zelfs als de kleinere energieleverancier een hogere score behaalt op de Stroomranking.

Foto header: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren