Energie besparen levert directe winst op voor het milieu, maar ook voor jezelf. Want met elke euro die je niet hoeft uit te geven aan energie, kun je weer andere leuke (én duurzame) dingen doen. Welke keuzes kun je het beste maken om zo duurzaam mogelijk te wonen? We geven je een aantal tips.

1. Stap over naar een groene(re) energieleverancier

Je staat er misschien niet bij stil, maar een overstap naar een ander energiebedrijf kan je energieverbruik een stuk verduurzamen.

De groenste energieleveranciers leveren bijna uitsluitend stroom van zonnepanelen en windmolens. Daarnaast helpen ze jou actief met het verlagen van jouw gebruik. Door inzicht te geven in jouw verbruik en regelmatig tips te geven voor een groener huis.

Triodos Bank kiest voor schone energie

Naast het verduurzamen van je woning is bankieren bij Triodos Bank ook een keuze waarmee je écht verschil maakt. Al sinds 1980 financieren wij alleen projecten die bijdragen aan een groene, eerlijke en menselijke maatschappij. Dit doen we door geld te lenen aan ondernemers die investeren in duurzame energie, maar ook in biologisch voedsel, cultuur, of in de zorg.

Ik kies voor Triodos Bank

2. Isoleer je huis

Bij het verduurzamen van je huis denken veel mensen aan het plaatsen van zonnepanelen of warmtepompen. Maar wist je dat bij de meeste huizen in Nederland goed isoleren veel meer oplevert? Dit geldt vooral voor huizen die voor 1980 zijn gebouwd, maar ook bij nieuwe huizen valt er nog wat te winnen.

Isoleren heeft meerdere voordelen. Je huis is het hele jaar door een stuk comfortabeler en je hebt veel minder last van tocht en schimmel. Ook je energieverbruik daalt, en daarmee je energiekosten. Bovendien is isolatie vaak goedkoper dan je denkt: zo verdien je spouwmuurisolatie al in 4 jaar terug.

Heb je een Triodos hypotheek? Dan geldt: hoe zuiniger je woning, hoe lager je hypotheekrente.

Je huis energiezuiniger maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Relatief eenvoudige aanpassingen leveren direct veel besparingen op. Maar welke maatregelen zijn het efficiëntst?
Je huis energiezuiniger maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Relatief eenvoudige aanpassingen leveren direct veel besparingen op. Maar welke maatregelen zijn het efficiëntst?

3. Gebruik minder energie

Energie besparen begint met inzicht. Met een energieverbruiksmanager kun je zien wat de grootste energieslurpers zijn in je huis. Zo weet je precies waar je de meeste milieuwinst kunt behalen. Heb je een nieuw apparaat nodig? Let dan op het milieulabel en koop zo groen mogelijk.

Daarnaast heeft Milieucentraal 6 makkelijke tips voor je op een rij gezet om flink te besparen op het verwarmen van je huis.

4. Voor de voorlopers: ga van het gas af

Ben je al een flink eind op weg en wil je het echt grondig aanpakken? Verdiep je dan in de mogelijkheden om van het gas af te gaan.

We vroegen Marlon Mintjes van Milieucentraal en enkele ervaringsdeskundigen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Lees het in het artikel ‘Van het gas af: simpeler wordt het niet, schoner wel’.