We bungelen al jaren steevast onderaan de lijstjes als het over de transitie naar hernieuwbare energie gaat. Wispels wil dat in rap tempo veranderen. Met Pure Energie zet hij het werk voort waar hij ruim twintig jaar geleden mee begon: duurzame energie toegankelijker maken voor de Nederlander. En, zoals blijkt uit de eerdergenoemde lijstjes, is dat geen gemakkelijke opgave. Hij vertelt over zijn strijd en waarom de tijd rijp is voor de transitie naar hernieuwbare energie.

Crowdfunding 1.0

21 jaar geleden liep Wispels als jonge ondernemer met zijn hoofd tegen de muur. “Ik was een behoorlijk succesvol ondernemer in de financiële wereld. Maar na ruim twaalf jaar kwam ik erachter dat ondernemen meer is dan alleen geld verdienen. Ik ging op zoek naar iets dat echt relevant was, wat goed voelde.

Ik wilde energie dichter bij de mensen brengen. Ik kreeg het idee om windmolens te ontwikkelen waarin mensen met een kleine investering aan mee konden doen. Grote projecten werden klein gemaakt, ‘crowdfunding 1.0’.”

Lange adem

“Dat was heel succesvol. Het bracht een prima rendement op, en het was betrouwbaar en duurzaam. We verdubbelden in de eerste vijf, zes jaar. Duurzame energie kwam daarmee uit de hoek van de geitenwollensokken. Dat werk hebben we onder de naam Pure Energie doorgezet. En inmiddels leveren wij naast windenergie ook zonne-energie.

Windmolen
Alfons Wispels beklimt een windmolen van Pure Energie

Dat gaat niet zomaar. Het is vooral erg moeilijk om windprojecten rond te krijgen. We hebben projecten waar we al zestien, zeventien jaar aan trekken. Je moet een onwrikbaar vertrouwen hebben in een groene toekomst om dat vol te houden.”

Fossiel energieland

“Dat komt onder andere doordat Nederland nog steeds een fossiel energieland is. We hebben enorme belangen in de gas- en oliewereld. We lopen achteraan in Europa. Van de 32 landen, staan we op de dertigste plek. Onze doelstellingen gaan slechts tot 2020. Dat is natuurlijk gek, de wereld houdt niet op te bestaan in 2020. En het maakt mij dan ook heel erg boos dat we nog steeds kolencentrales openen. Kolen verbranden deden we 150 jaar geleden ook al. Dat zouden we absoluut niet moeten willen en ook niet meer moeten doen.”

Tijd is rijp

“Er wordt vaak gezegd over duurzame energie dat het leuk is voor de verre toekomst. Maar we zien het nu al in onze wereld, het klimaat verandert razendsnel. We hebben net de conferentie in Parijs gehad, waar iedereen het erover eens dat we echt grote stappen moeten zetten.

Word gewoon je eigen energiemaatschappij. Dat kan, nu al
Alfons Wispels

Zon en wind zijn de toekomstige energiebronnen voor Nederland Duurzame energie biedt kansen. We maken ons onafhankelijker van grote energie producerende landen en het is betaalbaar. Kijk naar zonne-energie. De prijs daalt elk jaar met tien procent en het levert daarnaast elk jaar tien procent meer energie op. Dat is geweldig. Maar eigenlijk is duurzame energie altijd al goedkoper geweest. Fossiele energie wordt weliswaar niet gesubsidieerd, maar de vervuiling en andere maatschappelijke kosten die ontstaan door het gebruik van fossiel energie wordt wel door ons allen betaald en dat is vele malen meer dan de subsidie voor duurzame energie.”

Windmolen
Windmolens van Pure Energie vind je door heel Nederland

Lezingen

“Pure Energie draagt eraan bij dit bewustzijn te vergroten. Dit doen we al door de mogelijkheid te bieden met kleine bedragen mee te investeren, maar mijn collega’s en ik geven ook twee a drie lezingen per week. Daarin sporen wij mensen aan om zelf energie te maken, maar ook te besparen. Want wat je bespaart, hoef je ook niet uit te geven. En wat betreft het zelf produceren: word gewoon je eigen energiemaatschappij. Dat kan, nu al.”

Samenwerking

“Daarnaast is samenwerking van essentieel belang om de overgang naar duurzame energie te laten plaatsvinden. We zien steeds vaker dat lokale initiatieven en duurzame energiebedrijven de samenwerking met ons opzoeken. Je ziet buurtverengingen die samen zonnepanelen bij ons inkopen. Dit is iets wat van onderop gebeurt. De verandering is gaande en dat gaat sneller dan wij denken. Energie is macht. En die macht ligt weer bij de consument.”

Tipping point

“We kunnen niet meer zonder duurzame energie. We zitten nu op het tipping point van energie en kostprijs. Duurzame energie is schoner en goedkoper dan fossiele energie. En dat merken wij bij Pure Energie. Het is nog nooit zo druk geweest. Je ziet dat mensen bewuste keuzes maken. De consument stemt door over te stappen op echt groene energie.”

PROJECT CV
PURE ENERGIE
Pure Energie levert duurzame stroom die uitsluitend wordt opgewerkt in Nederland. 99% daarvan komt uit windmolens en de rest uit zonnepanelen. Als klant kies je zelf waar jouw energie vandaan komt. Op dit moment heeft Pure Energie windmolens op negen locaties in Nederland die energie opwekken voor circa 80.000 huishoudens in Nederland.