De natuur in

In de buitenlucht bewegen is niet alleen leuk, maar ook erg gezond. Snuif de lentelucht op tijdens een wandeling, luister naar de vogels, ontdek natuurgebieden vanaf een sup of ga skaten in het groen. En om zo’n activiteit af te sluiten, verwen je jezelf met een lekker hapje of drankje. 

1. Strandjutten: uitwaaien en opruimen tegelijk

Het strand ligt (helaas) vol met rommel die er niet thuishoort en ook nog eens schadelijk is voor het milieu en het zeeleven. Uitwaaien en tegelijk het strand opruimen is dan ook een win-win. Strandjutten is ook erg leuk om met kinderen te doen. Wat volwassenen beschouwen als rommel, kunnen kinderen zien als een grote schat.

Bij veel locaties aan de kust kun je een speciale ‘juttas’ lenen. Dit is een initiatief van de Grondstofjutters. Als je de tas gevuld inlevert bij een van de deelnemende paviljoens, krijg je iets lekkers als bedankje. Je kunt het jutten ook in groepsverband ontdekken door mee te doen met mooie initiatieven, zoals een ‘beach clean-up’ van Juttersgeluk.

Praktische info Juttersgeluk:

 • Data en tijden: je kunt meedoen met de beach clean-up van Juttersgeluk op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag van 9.30 tot 11.30 in Zandvoort. Wel even van tevoren reserveren.
 • Adres: Strandafgang Paulus Loot 9, Zandvoort. Bij strandpaviljoen De Haven van Zandvoort.
 • Meer informatie.
De Tuin van de smid is te vinden in een prachtig poldergebied | Foto: Tuin van de smid

2. Bezoek De Tuin van de smid

De Tuin van de smid is een duurzaam walhalla in het Polderpark Cronesteyn tussen Leiden en Zoeterwoude. De omgeving biedt volop recreatiemogelijkheden. De fietspaden zijn ook geschikt voor skaters, er is een waterspeeltuin en een landgoedbos rond het voormalige Kasteel Cronesteyn. In de moerastuin groeien bijzondere planten. Op de weides kun je picknicken, spelen en sporten. IVN (Instituut voor Natuureductie) organiseert ook natuuractiviteiten vanuit De Tuin, zoals slootsafari’s. Ook voor andere organisaties is de tuin het startpunt voor diverse activiteiten. Het restaurant heeft een gouden EKO-keurmerk en een volledig vegetarische, deels veganistische menukaart.

Praktische info De Tuin van de smid:

 • Adres: Polderpad 8, 2322LB Leiden.
 • Openingstijden: dagelijks van 09.30 tot 17.00 uur.
 • De Tuin van de smid is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
 • Meer informatie.

3. Geniet van de natuur op een sup

Suppen (stand up paddling) is in ons waterland een ideale combinatie van natuur en activiteit. De sport is overgewaaid uit Hawaii. Je staat op een grote surfplank en komt vooruit met een peddel. Je supt op je eigen niveau: in alle rust staand of zittend peddelend, of juist actief als echte work-out. Voorbij het recreatiegedeelte van plassen en rivieren liggen de mooiste suproutes verscholen. Vooral op plekken waar motorboten verboden zijn, vind je stilte. Je kunt voor een fijne supervaring bijvoorbeeld terecht op de Loosdrechtse plassen, in Nationaal Park de Weerribben en de Biesbosch, op de wateren bij de Oosterschelde en de Friese Meren. In elke provincie ontdek je mooie natuur vanaf het water! Ga alleen op pad of gezellig in een groep.

Rust en ontspanning

Na de lange wintermaanden is het heerlijk om buiten wat rust en ontspanning op te zoeken. Wil je bewegen, iets nieuws leren of gewoon de warme zonnestralen op je gezicht voelen? Aan jou de keuze.

4. Buitenplaats de Hoorneboeg 

Buitenplaats De Hoorneboeg is een plek van verbinding. Met jezelf, met anderen en met de natuur. De Hoorneboeg is al sinds 1792 een oase van rust, middenin 13 hectare bos aan de rand van de Hilversumse hei. Je kunt op De Hoorneboeg workshops, trainingen en retreats volgen - denk aan weven met natuurlijke materialen of goed ademen - in de mooi gerestaureerde locaties op het landgoed, of helpen in de moestuin. In het weekend is het restaurant Bij de Tuinman open voor bezoekers. Het menu is vegetarisch en je kunt er genieten van heerlijke gerechten, tuincocktails en drankjes. Ideaal voor na een lange wandeling.

Praktische info De Hoorneboeg:

5. Yoga op het strand

Verwelkom de lente met een yogasessie op het strand, waarbij de zonnegroet natuurlijk niet mag ontbreken. Veel strandtenten organiseren dit in het weekend. Nagenieten doe je dan lekker met een smoothie op het terras. Het enige wat je ervoor nodig hebt: lekker zittende kleding, een handdoek en (soms) een eigen matje.

Praktische info:

 • Kijk bijvoorbeeld eens bij Helder yoga.
 • Locatie: voor La Cantina, strandslag 12 in Scheveningen
 • Dag en tijdstip: vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 10.00 uur.
 • Wel vooraf even checken of het doorgaat en reserveren.

6. Ontdek de kracht van kruiden

Wist je dat er in ons land veel kruiden en planten met geneeskrachtige werking te vinden zijn? Bij een kruidencursus leer je op een leuke manier waar je ze het best kunt plukken (zónder de natuur te beschadigen), welke werkzame stoffen ze bevatten en hoe je ze kunt gebruiken.

Praktische info:

 • Duik in de botanische lente met bijvoorbeeld een online workshop met DIY-kit van Kruidenzusje.Of een cursus eetbare en geneeskrachtige wilde planten bij Florae in Twello.

Op pad met kinderen

De meivakantie is dé gelegenheid voor quality time met de kinderen. Je maakt het helemaal af met een leuk uitje. (Tip: verderop vind je low budget-ideeën voor een uitje met het hele gezin).

Op kinderboerderij Hagerhof is van alles te doen, maar dieren kunnen natuurlijk niet ontbreken | Foto: Kinderboerderij Hagerhof

7. Kinderboerderij Hagerhof

Kinderboerderijen zijn altijd leuk met kinderen. Maar bij kinderboerderij Hagerhof in Venlo vind je een ontspannen dagje uit voor het hele gezin. Je ontmoet er vriendelijke koeien, vogels, konijnen, varkens, geiten en nog veel meer dieren die staan te popelen om gevoerd en geaaid te worden. Er is een kruidentuin, bijenstal, eendenvijver met wiebelbrug, trollenhut, kabouterboom, wilgenhut en speeltuin voor eindeloos vermaak. En je kunt er ook wat leren. Er zijn educatieve projecten, workshops en lessen waar jong en oud spelenderwijs leren over de natuur. De dag kun je afsluiten met een maaltijd in het restaurant.

Praktische info Hagerhof:

 • Adres: Hagerlei 1, 5912 PP Venlo.
 • Kijk voor de actuele openingstijden van het restaurant en de kinderboerderij op de website.
 • De Hagerhof is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

8. Festivals voor het hele gezin

Er zijn deze lente weer leuke festivals waar ook kinderen zich optimaal kunnen vermaken met muziek, cultuur en natuur. Wij zetten er een paar op rij. Tip: bescherm de oren van je kinderen tegen harde muziek met speciale oordoppen of een koptelefoon.

 • Het Houtfestival ‘Poort naar de Wereld’ (16 juni) is gratis en heeft een speciaal programma voor kinderen.
 • Het Rapalje Zomerfolk Festival (1 en 2 juni) in Groningen is er voor jong en oud. Je kunt er van een speciaal muziekprogramma voor kinderen genieten en je kunt er heerlijk eten. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis en het festival is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
 • Kidsstock (16 juni) is een superleuk familiefestival voor en door kinderen aan de Kralingse Plas in Rotterdam. Geniet met het hele gezin van een uniek programma waar muziek & fun centraal staan.
 • Op het Central Park Festival (16 juni) in Utrecht geniet je van artiesten van Hollandse bodem. Op de familie-editie zijn kinderen van harte welkom. Het festival is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Kijk hier voor meer informatie.

9. Fun Forest Almere, Amsterdam, Rotterdam en Venlo

Bij Fun Forest kunnen avonturiers van alle leeftijden zich uitleven in de natuur van of dichtbij de stad. Je klimt tussen de bomen, slingert aan touwen en trotseert obstakels op verschillende hoogtes. Dankzij professionele instructeurs en strenge veiligheidsmaatregelen kun je met een gerust hart genieten van de spanning. De parcoursen variëren in moeilijkheidsgraad. Daardoor is Fun Forest een spannende ervaring voor zowel beginnende als meer ervaren klimmers.

Praktische info Fun Forest:

 • Kijk hier voor het adres en de actuele openingstijden per stad.

Binnen bij slecht weer

De lente biedt natuurlijk niet alleen maar zonneschijn. Nu kun je natuurlijk – met de juiste kleding – prima wandelen in de regen, maar niet iedereen wordt daar blij van. Daarom ook een tip voor binnen.

10. Corpus

Dompel jezelf onder in de wonderen, de complexiteit en de schoonheid van het menselijk lichaam. Bij Corpus in Leiden maak je de ‘reis door de mens’ en ontdek je het lichaam op een interactieve manier. Van de knie tot de hersenen, je leert alles over de anatomie van je lichaam, je organen en systemen. Zo adem je mee in je longen en reis je mee met een rood bloedlichaampje. Leuk voor jong en oud.

Praktische info Corpus:

 • Adres: Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH  Oegstgeest.
 • Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: eerste ‘reis’ om 09.30 uur, laatste ‘reis’ om 15.00 uur. Zaterdag en zondag: eerste ‘reis’ om 09.30 uur, laatste ‘reis’ om 18.00 uur. Maandag gesloten.
 • Let op: je moet wel een plekje reserveren en je kunt Corpus bezoeken met een rolstoel.

Romantische uitjes

Zin om je lief te verrassen of er samen op uit te trekken deze lente? Romantischer dan dit wordt het niet.

11. Naar de sterren kijken

Samen oneindig naar de sterren staren. Neem een comfortabel kleedje en warme kleding mee, want de lentenachten kunnen nog best fris zijn. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een heldere nacht en zo min mogelijk luchtvervuiling. Wil je de mooiste sterrennachten in Nederland zien? Ga dan naar de Waddeneilanden. Vanwege de afgelegen ligging zijn de eilanden de perfecte plek voor een donkere nachthemel

Praktische info sterrenkijken:

12. Vuurtoreneiland

Naast de bekende Waddeneilanden kent Nederland nog veel meer eilanden die een bezoekje waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Pampus (van de uitdrukking ‘voor pampus liggen’) waar je kan eten, drinken en slapen (kamperen). Of aan Vuurtoreneiland waar je vooral terecht kan voor een unieke eetervaring ‘in en van de natuur’. Hier wordt gekookt met regionale producten. Naast eten krijg je hier ook volop gelegenheid om het eiland, de natuur en het oude fort te beleven.

13. Fluisterbootje huren

Huur een fluisterbootje en maak een romantische vaartocht. Fluisterboten zijn een fijne manier om natuurgebieden en rustige vaarwegen te verkennen, want ze maken – zoals de naam al zegt – geen geluid. Je vindt fluisterbootjes in bijvoorbeeld de Biesbosch, Broek in Waterland en Giethoorn. Een fluisterboot is iets eenvoudiger te besturen dan een sloep en je hebt geen vaarbewijs nodig. Picknickmand mee en gaan dus.

Praktische info fluisterbootjes:

Iets langer weg?

Zijn je lentekriebels niet te stoppen en wil je iets langer weg? Ook dan hebben we twee goede tips voor je.

14. Overnachten bij de boer – bioboerderij

Niet het toppunt van luxe, maar wel een authentieke ervaring waarbij je geniet van de natuur, rust en eenvoud van het boerenleven. Met een beetje geluk maak je zelfs de geboorte van een kalfje mee! Elk boerenbed heeft zijn eigen unieke mogelijkheden.

Praktische info Boerenbed:

 • Kijk op Boerenbed.nl voor meer informatie over locaties en beschikbaarheid.