Als we duurzame duizendpoot en oprichter van The Pollinators, Tom van de Beek, bellen om te praten over het belang van bestuivers, hapert de lijn eerst even. Hij woont op Landgoed Eerde in Ommen, Overijssel. Hier vind je een van de laatste whitespots (een gebied zonder bereik) van Nederland. Ondanks deze hapering woont Tom op een plek waar menigeen van droomt: een huisje in het bos. Ver weg van de stad, de herrie, de vervuiling en bijna helemaal zelfvoorzienend.

Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators
Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators

Het huis heeft zonnepanelen, een moestuin en een boomgaard met appel-, kersen- en perenbomen. Vorig jaar heeft hij een walnoten- en een amandelboom geplant. Ook staan er blauwe bessen. Deze zomer komen er bijen in de bijenkast. Alleen voor het warme water heeft Tom gas nodig, maar er komt binnenkort een warmtepomp. Tom grapt: “Als alles mis gaat in de wereld, kom je maar hierheen.” Maar dan serieuzer: “We zijn ons niet aan het preppen voor de apocalyps, maar ik maak me grote zorgen om de situatie in de wereld, om pandemieën, de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering. Ik denk niet dat het gaat veranderen en alleen maar extremer wordt. Ik zoek een manier om daarmee om te gaan. Mijn werk, waarbij ik een verbinding creëer tussen mensen en de natuur, helpt daarbij.”

Onze houding tegenover de natuur bepaalt uiteindelijk hoe we voor de aarde zorgen

Verhouding van mens met natuur

“Ik ben constant op zoek naar manieren waarop ik zelf een bijdrage kan leveren aan onze wereld”, vervolgt Tom. “Tegelijkertijd wil ik anderen ervoor enthousiasmeren. We moeten namelijk niet alleen werken aan duurzame technologische innovaties, wetten en regels, maar vooral aan de manier waarop we ons verhouden tot de natuur.” Met zijn verschillende bedrijven en stichtingen zet hij zich daar nu al sinds zijn middelbareschooltijd voor in. “Onze houding tegenover de natuur bepaalt uiteindelijk hoe we voor de aarde zorgen. Veel mensen zijn de verbinding met de natuur verloren. Die wil ik helpen herstellen.”

Bij. Foto: Mirjam van der Leer
Tom van de Beek: "Het welzijn van bijen en andere bestuivers is al lange tijd een zorg, terwijl ze een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem en essentieel zijn voor een gezonde voedselvoorziening." Foto: Mirjam van der Leer

Wil je op een andere manier helpen de bij te beschermen? Doe dan mee aan de Nationale Bijentelling. Deze vindt plaats in het weekend van 23 en 24 april. Schrijf je in.

Aandacht voor de hongerige bij

Een manier om de relatie van mensen met de natuur te herstellen, is door aandacht te vragen voor de bij. “Zonder bestuivers is er namelijk geen leven”, vertelt Tom. “Het welzijn van bijen en andere bestuivers is al lange tijd een zorg, terwijl ze een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem en essentieel zijn voor een gezonde voedselvoorziening. Om daar op een leuke en toegankelijke manier aandacht voor te vragen, hebben we The Pollinators opgericht. Met The Pollinators creëren we aan de ene kant een gezondere leefomgeving voor bestuivende diersoorten en aan de andere kant bewustwording over het belang van deze dieren.”

Maak je eigen moestuin in 8 stappen

Bijen zijn dol op moestuinen. Triodos Bank financiert ondernemers die bijdragen aan meer biodiversiteit. Denk aan Imkerij de Werkbij, een van de grootste imkervakhandels van Nederland. Of biologische pompoenenboer Jeroen Robbers die een voedselbos op zijn erg heeft. Lees er meer over en ga zelf in 8 stappen aan de slag met je eigen moestuin.

Doe mee aan de Nationale Zaaidag

“Er is veel te winnen door bijvoorbeeld bijvriendelijke bloemen en planten te zaaien. In je eigen tuin, maar ook in stadstuinen, parken, natuurterreinen, onderhoudsstroken en langs wegen. Om dat voor elkaar te krijgen, verspreiden we door heel Nederland pakketjes met zaden van biologische, inheemse bloemsoorten. Tijdens de Nationale Zaaidag op 22 april gaan we dan met tienduizenden mensen tegelijk deze zaadjes zaaien. Om mensen in heel Nederland te bereiken, werken we samen met heel veel vrijwilligers, bedrijven, organisaties, scholen en lokale initiatieven. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg te eten is voor bestuivers en Nederland er mooi uitziet.”

Locaties van de voedselbanken
Locaties van de voedselbanken

Een Voedselbank bij jou in de buurt

De pakketjes met zaden, verspreidt The Pollinators via zogenaamde voedselbanken. Tom vertelt: “vijftienhonderd mensen fungeren als voedselbank in hun buurt. Zij delen vanuit huis, of een andere locatie, pakketjes met zaden van biologische, inheemse bloemsoorten uit aan hun buurtgenoten. Op de kaart op de website van The Pollinators kun je precies zien waar bij jou in de buurt een voedselbank zit om een pakketje op te halen. Wat we doen is heel laagdrempelig. Echt iedereen kan meedoen.”

Nationale Zaaidag

22 april 2022

Tussen 1 en 22 april kun je een zakje bloemzaad ophalen bij een voedselbank voor bijen bij jou in de buurt. Tijdens de Nationale Zaaidag op 22 april zaaien we met tienduizenden mensen tegelijk bloemen in tuinen, op balkons, dakterrassen en boomspiegels. Eten voor de hongerige bijen.

Meer weten?

Voorbeeld van een bloementuin. Foto: Ina Draijer
Voorbeeld van een bloementuintje voor bijen. Foto: Ina Draijer

Goed verzorgen

Tom: “Onze beweging zorgt dus heel direct voor meer bloemen en voedsel voor bestuivers, maar indirect gebeurt er ook van alles. Als je zelf iets zaait, ga je het ook verzorgen. En als het dan groeit en bloeit en er landt een dikke hommel op jouw bloem, dan geeft dat een gevoel van euforie. Ineens heb je dan contact met de natuur. Wat we ook zien, is dat mensen zich steeds meer bewust van het belang van bloemen en planten en halen tegels uit hun tuin. Of ze inspireren bijvoorbeeld het bedrijf waar ze werken om rekening te houden met de natuur.”

Community

De community bestaat nu uit zo’n 25.000 mensen, van wie honderden actieve vrijwilligers. Je kunt je gewoon aanmelden bij The Pollinators. Vijftienhonderd mensen fungeren als voedselbank en er zijn vaste partners, zoals Triodos Bank. Dit jaar helpen ook vijftig basisscholen en veertig bedrijven mee om de Nationale Zaaidag tot een groot succes te werken. Zo werken we aan de transitie. Maar natuurlijk gaat het er uiteindelijk om dat we allemaal ‘pollinators’ worden, de tegels uit onze tuin gooien en zorgen dat Nederland groeit, bloeit en zoemt.”

Triodos Foundation steunt The Pollinators

Triodos Foundation zet zich in voor een gebalanceerd ecosysteem. Een gezonde bodem en meer biodiversiteit zijn daarbij van groot belang. Om een systeemverandering te creëren is schenkgeld onmisbaar. Triodos Foundation steunt initiatieven die belangrijke veranderingen in gang zetten en een breed publiek aanspreken, zoals The Pollinators. Wil jij er mede voor zorgen dat we dit kunnen blijven doen? Schenk dan eenmalig of periodiek aan ons thema landbouw, voeding en biodiversiteit.

> Lees meer over de thema’s of doneer direct