"Mijn ouders openden in 1988 de deuren van de eerste Gimsel-winkel, aan de Botersloot in Rotterdam. Ze waren daarmee ontzettend vooruitstrevend, want biologische voeding stond toen nauwelijks op de kaart. Maar het bedrijf groeide snel en in 1997 kon hun volgende wens in vervulling gaan. Na vijf jaar voorbereiding werd De Groene Passage geopend: een winkelcentrum met alleen maar bewuste ondernemers, zoals een duurzame meubelzaak, een biologische slager en natuurlijk onze supermarkt. Dat is tot op de dag van vandaag uniek in Europa."

1988

Eerste financiering aan Gimsel

De eerste financiering aan Gimsel, een van de eerste biologische supermarkten van Nederland. Biologische winkels vormen maar één schakel in de voedselketen waar we ons op richten. Triodos Bank financiert naast winkels ook biologisch werkende boeren, voedselverwerkende bedrijven en groothandels. Dit doen we al sinds de oprichting, om zo biologische producten bereikbaar en beschikbaar te maken voor zo veel mogelijk mensen. We willen niet alleen het huidige voedselsysteem verduurzamen, maar ook echt veranderen.

"Ik stond vanaf mijn twaalfde al zakjes met rijst te vullen in de winkel en groeide letterlijk op tussen de gezonde en biologische producten. Ik wist daarom op vroege leeftijd al dat ik ooit het stokje van mijn ouders wilde overnemen. Natuurlijke voeding en een duurzamer voedselsysteem zijn zo belangrijk, daar móést ik mijn steentje aan bijdragen.”

De consument inspireren

“Biologische voeding scoort op alle fronten uitstekend: het is goed voor de bodemkwaliteit, biodiversiteit én onze eigen gezondheid. Bovendien is het simpelweg een noodzaak: huidige landbouwmethodes maken ons landbouwareaal bijna onherstelbaar kapot. Als we de natuur om ons heen willen behouden en beschermen, moeten biologische en biologisch-dynamische landbouw de norm worden. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we de consument keihard nodig. Zonder hen is de transitie naar een biologisch voedselsysteem onmogelijk. We proberen consumenten daarom constant te inspireren en mobiliseren."

Als we de natuur om ons heen willen behouden en beschermen, moeten biologische en biologisch-dynamische landbouw de norm worden

"Gimsel dient bijvoorbeeld als de etalage, die de consument laat zien wat er allemaal beschikbaar is op het gebied van biologische voeding. Met ons cursus- en opleidingscentrum, Gimsel Academy, bieden we hen de handvatten om daadwerkelijk met biologische en plantaardige voeding aan de slag te gaan. En in ons volledig vegetarische en biologische restaurant Spirit laten we zien hoe lekker die voeding is. Daarmee is Gimsel een echt familiebedrijf waar mijn broer Daniël, mijn man Robert en ik samen de verantwoordelijkheid voor dragen. Door constant te innoveren en nooit stil te staan, bereiken we een steeds grotere en bredere doelgroep. In onze supermarkt komen inmiddels zo’n 7.000 klanten per week over de vloer, van alle leeftijden en uit allerlei culturen. Dat is vergelijkbaar met een ‘gewone’ supermarkt en daar ben ik enorm trots op.”

De sector verder helpen

“Ik probeer daarnaast sectorbreed mijn steentje bij te dragen. We hebben elkaar immers hard nodig om als sector verder te komen. Zo steek ik veel tijd in de Biowinkelvereniging, de belangenvereniging voor biologische speciaalzaken waar ik voorzitter van ben. En als bestuurslid van Bionext denk ik actief mee over de transitie naar een biologisch voedselsysteem. Het voelt als een voorrecht om me daar elke dag voor in te zetten. Want een biologisch voedselsysteem is een vereiste om de schade aan onze aarde te beperken.”

40 JAAR TRIODOS BANK

40 JAAR VERANDERKRACHT

Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten.

> Bekijk alle veranderaars