Voorgerecht: gekarameliseerde uientaartjes met walnoten

“Ik ben gek op gekarameliseerde uien. Ze worden zacht en krijgen een volle, zoete smaak die geweldig past bij tijm en walnoten. Meestal heb ik een flinke bak klaarstaan in mijn koelkast, omdat zoete ui een smaakmaker is bij bijna alles. In deze uientaartjes spelen ze de hoofdrol. Een heerlijk voorgerecht om een feestelijke avond mee te starten.”

Portretfoto van Lisa Stel, oprichter van Lisa goes Vegan
Lisa Stel, oprichter van Lisa goes Vegan

Ingrediënten – voor vijf taartjes

  • 6 (rode) uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 3 hele takjes rozemarijn
  • 1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
  • 1 bosje verse tijm
  • 1 handje walnoten

Bereiding

  • Snijd de uien en knoflook in grove stukken. Verwarm wat olie in een koekenpan. Bak de ui en knoflook met 3 rozemarijntakjes ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat ze karamelliseren. Haal ze van het vuur en zet ze apart.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Heb je een grillstand? Zet die dan ook aan. 
  • Haal het pakje bladerdeeg uit de vriezer en laat de plakjes ontdooien op een bakpapiertje. Snijd bij 5 plakjes bladerdeeg een kleiner vierkant uit het midden van de bladerdeegvierkantjes. Leg die op de 5 ongesneden bladerdeegvierkantjes, zodat je een soort fotolijstje creëert.
  • Vul het binnenste gedeelte van die fotolijstjes met het uienmengsel besmeer de randjes met olijfolie. Schuif ze in de oven en laat ze in 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Garneer ze met goede olijfolie, verse tijm en verkruimelde walnoten.

Hoofdgerecht: pompoenlasagne met gebakken salie en kappertjes 

“Kerst is voor mij één grote ode aan comfortfood. En wat past daar beter bij dan lasagne? Het is mijn go-to gerecht als ik iets op tafel wil zetten waar écht iedereen blij van wordt of je nu fervent vleeseter of fanatiek veganistisch eet. Of gewoon iemand bent die van lekker eten houdt. Deze versie heeft een speciaal plekje in mijn hart door de geroosterde Hokkaido-pompoen, de zoete gepofte knoflook en die onweerstaanbaar knapperige salie. Plantaardige kaas mag wel, maar is niet per se nodig; de gefrituurde kappertjes geven precies die perfecte zoute crunch. Met een simpele salade erbij heb je zonder stress een feestmaal waar ik zelf elk jaar weer naar uitkijk.”

Ingrediënten – 6 personen

Lasagne

  • 1 Hokkaido-pompoen
  • 1 bol knoflook
  • 1 el rozemarijn
  • 2 uien
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 zak soepgroente (ca. 300 gr)
  • 500 ml tomatenpassata (een gladde, gezeefde tomatensaus, red.)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl mild (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 tl kaneel
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 pak lasagnebladen
  • 1 bosje salie (gebruik ca. 10–12 blaadjes om te bakken)
  • 1 potje kappertjes, uitgelekt
  • Plantaardige geraspte kaas of panko

Bechamelsaus

  • 3 el plantaardige boter
  • 4 el bloem
  • 600 ml haverroom
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in blokjes en verdeel over een bakplaat met rozemarijn en een snuf zout. Leg de hele bol knoflook erbij. Besprenkel alles royaal met olijfolie, en rooster ca. 25–30 minuten, tot de pompoen zacht is.
  • Verhit wat olijfolie in een grote hapjespan. Snijd de uien en bak ze glazig. Snijd de puntpaprika’s fijn en voeg toe samen met de zak soepgroente. Voeg vervolgens de tomatenpassata, tomatenpuree, paprikapoeder, balsamicoazijn, ahornsiroop en kaneel toe. Laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Haal de bakplaat uit de oven, knijp de zachte tenen uit de knoflookbol en roer ze door de saus. Voeg ook de geroosterde pompoen toe en roer alles goed door.
  • Verhit een klontje plantaardige boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de salieblaadjes 2 minuten tot ze knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bak in dezelfde pan de kappertjes een paar minuten totdat ze moeten openbarsten. Laat ook uitlekken.
  • Voor de bechamelsaus: smelt de plantaardige boter op laag vuur. Voeg vervolgens de bloem toe en klop tot een gladde roux. Giet beetje bij beetje de haverroom erbij en blijf roeren met een garde. Kruid met zout, flink wat peper en nootmuskaat. Laat ca. 8 minuten zachtjes indikken tot een gladde en romige saus.
  • Pak een grote ovenschaal en begin met een laag tomaten-pompoensaus. Leg daar lasagnebladen op en verdeel daarna een laag bechamel over de lasagnebladen. Herhaal dit tot alles op is (meestal 3–4 lagen). Eindig met bechamelsaus en strooi er de gefrituurde kappertjes en optioneel plantaardige kaas of panko overheen. Zet de lasagne 30–40 minuten in de oven, tot de bovenkant goud/bruin is en de bladen gaar zijn. Tip: laat 5–10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  • Garneer met de gebakken salie en eventueel een drizzle olijfolie.

Nagerecht: knapperige biscotti met sinaasappel

“Ken je die heerlijke, knapperige amandelkoekjes uit Italië? Ik ben er gek op. ‘Biscotti’ betekent ‘twee keer gebakken’. Hoewel we de koekjes maar één keer bakken (want dan heb je meer tijd om gezellig samen te zijn), zijn ze net zo knapperig en smaakvol. Een heerlijke zoete afsluiter van een feestelijke avond.”

Ingrediënten – voor 12 koekjes

  • 1 geraspte biologische sinaasappel
  • 100 gram witte amandelen
  • 200 gram amandelmeel
  • 75 gram ahornsiroop
  • Snuf zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en kneus de amandelen in een vijzel. Meng dat met de overige ingrediënten in een kom en vorm met je handen een samenhangend stevig deeg. Maak een rol van het deeg en snijd het in 12 lange dunne staafjes van 2 centimeter dik. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de biscotti 15 minuten in de oven en draai ze halverwege om zodat beide kanten goudbruin kleuren. Blijf bij de oven, ze gaan hard! Laat ze daarna goed afkoelen, zodat ze knapperig worden.

Eet smakelijk!