Geen veertig jaar Triodos Bank zonder mensen die op een goede dag besluiten: dit kan anders. Beter. Mooier. Eerlijker. Wij waren benieuwd naar wie vandaag de dag de echte veranderaars zijn en vroegen jou om iemand te nomineren. Wat blijkt? Nederland barst van de idealisten, van doeners en durvers. Wij selecteerden de meest bijzondere reacties.

Van droom naar daad

Wie maken van dromen daden? Juist, onze ondernemers. Niet zo gek dus dat er een heleboel werden genomineerd.

Saskia nomineert Rudie Wijnen en Jonny Arnoldi met hun winkel Van Nature. “Ik ben dankbaar voor hun moed om deze wereld met hun biologische winkel een stukje mooier te maken”, schrijft ze. “Met hun winkel dragen ze belangrijke waarden uit: biologisch, lokaal, fair trade, en zero waste.”

Maxine Agyeman en Jobien Groen van Max&Bien
Maxine Agyeman en Jobien Groen van Max&Bien

Karin Riemstra heeft Jude Catering opgezet met Syrische vluchtelingen. Zo creëert ze volgens Anouk verbinding, brengt ze culturen bij elkaar, en geeft ze mensen weer het gevoel dat ze er toe doen. “Zo mooi en waardevol.”

“De politiek en je eigen bedrijf achter je laten om een duurzamere en groenere wereld achter te kunnen laten. Idealisme naar mijn hart!” Dat schrijft Maria over IJmert Muilwijk en Joren Harmanny van Groenpand, een onderneming die zich bezighoudt met energiebesparing.

De politiek en je eigen bedrijf achter je laten om een duurzamere en groenere wereld achter te kunnen laten. Idealisme naar mijn hart!
Maria over IJmert Muilwijk en Joren Harmanny van Groenpand

Jenneke nomineert levensmiddelenleverancier Pieter Pot, die zich inzet voor verpakkingsvrije boodschappen. De reden van haar nominatie? Simpel: “Scheelt ongelofelijk veel troep!”

Regina is blij met de plantaardige kazen van Max&Bien. “Zij hebben mij ervan weten te overtuigen dat veganistische kazen ook heel lekker zijn.”

Speciale vermelding voor Franke Remerie van de coöperatie Land van Ons. Hij werd meerdere malen genomineerd en geroemd omdat hij de bodem duurzamer wil maken met meer biodiversiteit. Dit doen ze bij Land van Ons door met een grote groep landbouwgronden aan te kopen en die op ecologische wijze te laten bewerken. “In heel korte tijd hebben ze een grote en uiteenlopende groep van investeerders, waaronder boeren, burgers, overheden, universiteiten en bedrijven, achter zich én actief weten te krijgen,” schrijft Simone.

Rodney Nikkels en Enver Loke van Chocolatemakers
Rodney Nikkels en Enver Loke van Chocolatemakers

En deze genomineerde ondernemers worden door Triodos Bank gefinancierd. Mogelijk gemaakt met het geld van onze spaarders, door jou dus!

Irene en Caro nomineerden de beddengoedbedrijf Yumeko, die ‘zachtheid in de wereld’ brengen met hun duurzame en biologische lakens, dekbedden en handdoeken. Irene: “Ze gebruiken alleen natuurlijke materialen en alles wordt gecontroleerd op ecologische impact.” Caro had er nooit bij stilgestaan dat je ook je slaapkamer kunt verduurzamen, maar doet dat sinds ze Yumeko kent wel.

Hoe verscheep je je product zo milieuvriendelijk mogelijk? Nou, met een zeilboot natuurlijk! En dat is precies waarom Irene en Jan de Chocolatemakers hebben genomineerd. Oh, en ook omdat ze jongeren de kans geven werkervaring op te doen. “Én omdat ze boeren een eerlijke prijs betalen voor hun product.”

Meubelmaker Kien met Hout is volgens Jeannette (en volgens ons!) een prachtig en duurzaam bedrijf. “Meubels van bijzonder design en een bevlogen eigenaar.”

Maarten Kien van Kien met Hout
Maarten Kien van Kien met Hout

Persoonlijkheid, ideeën en visie

Er zijn van die mensen, die hebben het allemaal: persoonlijkheid, volop ideeën én visie. Al schrijvend, sprekend, bloggend en actievoerend inspireren ze ons.

Ze heeft inmiddels de politiek verlaten maar blijft voor velen een belangrijke veranderaar: Marianne Thieme. “Zij heeft tegen de stroom in het welzijn van dieren in de schijnwerpers gezet”, schrijft Maria. “Zij heeft het gedurfd dieren een stem te geven”, aldus Corina.

“Hij had een droom en ging er vol voor”, schrijft Hans over plastic soepopruimer Boyan Slat. “Zoveel hardnekkige ambitie, daar kan je alleen maar diep respect voor hebben.” Inmiddels is Boyan ook bezig met het plastic-vrij maken van onze rivieren. Het doel is in vijf jaar duizend rivieren schoon te maken.

Zoveel hardnekkige ambitie, daar kan je alleen maar diep respect voor hebben
Hans over Boyan Slat

De tomeloze energie van blogger en ondernemer Nina Pierson is een voorbeeld voor Michiel. “Ze is een verbinder en een onstuitbare entrepreneur op het gebied van groen leven en ouderschap.” Op online magazine bedrock.nl, waar Nina de medeoprichter van is, kun je niet alleen haar ‘manifest voor minder kopen’ lezen, maar ook een dringend pleidooi voor modern ouderschapsverlof.

Een ‘onvermoeibare strijder’ zo noemt Marten activist Jerry Afriyie. “Hij heeft het anti-racismedebat echt opgeschud en een enorme boost gegeven. Steeds op een vreedzame en geduldige manier.”

Volgens Adri maakt schrijver Rutger Bregman het verschil met zijn kijk op de mens en op de economie. “Met zijn vasthoudendheid en duidelijke visie inspireert hij veel mensen.” Bregmans boek De meeste mensen deugen won dit jaar de NS Publieksprijs.

‘Gewoon’ bijzonder

We hoeven niet allemaal een Boyan Slat of Marianne Thieme te zijn. Iederéén kan een veranderaar zijn. Dat blijkt wel uit alle nominaties voor ‘gewoon’ bijzondere mensen.

Kaat vindt het geweldig dat Wouter van Eck voedselbossen in Nederland op de kaart heeft gezet. “Hij lobbyt onvermoeibaar en onverstoorbaar voor het opheffen van de vermeende tegenstelling tussen landbouw en natuur. Rustig gaat hij het gesprek aan met boeren en enorm inspirerend pleit hij voor voedselbossen.”

Lovende woorden te over voor Fransjan de Waard die zich inzet voor permacultuur en voedselbossen. “Een liefdevol, analytisch, eigengereid, meedenkend, praktisch en solidair groepsmens”, schrijft Jos. “Fransjan maakt zich al jaren onvermoeibaar sterk voor bodem, land en voedsel. Hij verloochende zijn idealen nooit, ook al werd er lange tijd geen cent verdiend.”

Bevlogen, passie, overtuiging: dat zijn de woorden waarmee Sofie Evelijne Bruning beschrijft, die zich als directeur van The Hunger Project als meer dan tien jaar inzet om een einde aan honger te maken. “Evelijne inspireert zonder belerend te zijn. Ze kijkt naar wat er mogelijk is, in plaats van bedwelmd te worden door de complexe problemen die ze onderweg tegenkomt.”

Evelijne inspireert zonder belerend te zijn. Ze kijkt naar wat er mogelijk is, in plaats van bedwelmd te worden door de complexe problemen die ze onderweg tegenkomt.
Sofie over Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project

Mary nomineert Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. “Ondanks alle tegenwind blijft zij zich onvermoeibaar inzetten voor vluchtelingen over de hele wereld.”

Tegen de stroom in zwemmen is iets wat Arjan Berkhuysen letterlijk heeft gedaan, schrijft Allard. “Arjan gaf zijn succesvolle carrière op om op te komen voor vismigraties die gehinderd worden door dammen, dijken en sluizen.” En met succes: veel barrières zijn weggehaald, of er zijn swim corridors in gemaakt, aldus Allard.

Tenslotte noemt Angelique haar vader, Johan Mittendorf, omdat hij zich inzet voor de wilde bij. Hij doet onderzoek, bouwt bijenhotels en zorgt voor genoeg bloemen in zijn tuin. “Hij vertelt aan wie het maar horen wil over het belang van deze bijzondere beestjes.”

Onze nominaties

Naast ongelofelijk veel nieuwe namen nomineerden jullie ook een aantal veranderaars die wij zelf al in de spotlight gezet hadden. ‘Onze’ veranderaars!

Met stip op één: kringlooplandbouwboer John Arink. “Hij is een geweldig positief voorbeeld voor alle demonstrerende boeren in Nederland. Het kan dus wél anders!”, schrijft Annigje. “Een verstandige boer die goed zorgt voor zijn land en zijn vee”, schrijft Paul. Bert vult aan: “Nuchter, eerlijk en niet bang om zijn nek uit te steken.” Als boerendochter weet Annemieke hoe lastig duurzaam werken in de agrarische sector kan zijn. “John’s aanpak is een mooi en concreet voorbeeld van hoe het ook kan.” En tenslotte Ineke met een minstens zo belangrijk compliment: “Hij maakt superlekkere kaas.”

John Arink
John Arink

Ook het verhaal van Sandra Chedi, die in een Amsterdamse achterstandswijk een hostel en broedplaats runt, raakte veel mensen. “Ze bezit de moed en de kracht om in een moeilijke buurt iets origineels op te bouwen,” schrijft Corrie. “Ze komt op voor mensen die vaak vergeten worden,” aldus Kees. En Wim besluit met een krachtig: “Klasse!”

> Wil jij nog heel graag een van onze veranderaars nomineren? Bekijk dan het overzicht van onze veranderaars en nomineer jouw favoriet.

En dan nog deze…

En dan waren er nog een paar eigenzinnige, lieve en grappige nominaties die we jullie niet willen onthouden.

Meike nomineert  haar oma, Oma Dieleman (92), die haar kleinkinderen geen contant geld cadeau gaf maar een duurzame belegging bij Triodos Bank. “Wij kleinkinderen zijn geïnspireerd door haar liefde voor groen en maatschappij!”

Wij kleinkinderen zijn geïnspireerd door haar liefde voor groen en maatschappij!
Meike over haar oma, Oma Dieleman

Hans, Mike en Jac willen elk graag ‘de biologische boeren’ bedanken “Onze toekomst hangt van hen af”, stelt Mike. “Ze houden rekening met de aarde en brengen eerlijk product op de markt”, schrijft Hans. En tenslotte Jac: “Heeeeel goed bezig!”.

Een ‘prachtige rots in de huidige woelige wereld’, dat kan er maar eentje zijn: Cees Du Marchie Sarvaas, een trouwe medewerker van Triodos Bank, genomineerd door collega Ellen. “Altijd vriendelijk, geduldig, vol echte aandacht en altijd in oplossingen denkend. Daar moeten we er meer van hebben.”

We sluiten af met wat wijze woorden van Ivy, die het leven zelf als belangrijkste veranderaar heeft genomineerd. Waarom? “Het komt zoals het komt.”

Fotografie: Pieter van den Boogert, Chocolatemakers, Max&Bien