1. Eet minder vlees

Onderzoeker Babette Porcelijn berekende welke van onze gewoontes de meeste negatieve impact heeft op het milieu. Vlees eten staat op nummer twee. Door minder vlees (en zuivel) te eten kun je een groot verschil maken. Op deze plekken worden de heerlijkste vega-gerechten voor je klaargemaakt:

  • Mr. & Mrs. Watson: Alles is veganistisch in dit Amsterdamse restaurant. Van de schoenen van het personeel tot aan het kaasplankje. De laatste is een absolute aanrader: zelden proef je zulke romige brie.
  • The Dutch Weed Burger: Hét bewijs dat fast food milieuvriendelijk en ook nog gezond kan zijn. Voor de teelt van zeewier is nauwelijks kostbare landbouwgrond nodig en relatief weinig zoet water. De sappige burgers zitten vol eiwitten, omega-vetzuren en mineralen.
  • Spirit Restaurants:Schep zelf je lunch of diner bij elkaar aan het vegetarische en biologische buffet. Bij de kassa wordt je bord gewogen en zo wordt voedselverspilling tegengegaan.
  • Sharp Sharp: Veganisme is een feestje dat Frank en Renate vieren in hun café-bakkerij Sharp Sharp in Rotterdam. Met hun vrolijke plantaardige taartjes bewijzen ze dat je geen dierlijke producten nodig hebt om iets héél lekkers te maken.

> Bekijk ook deze 6 tips met recepten voor een week zonder vlees

The Dutch Weed Burger wil van plantaardig eten de nieuwe norm maken.
The Dutch Weed Burger wil van plantaardig eten de nieuwe norm maken.

2. Koop lokaal en in het seizoen

Waarom aardbeien laten invliegen als ze straks gewoon weer te plukken zijn op Hollandse bodem? Wacht gewoon op het fruit en de groente uit het seizoen. Daarmee bespaar je op onnodig transport en steun je lokale telers. En het is nog goedkoper ook.

Willem&Drees leveren maaltijdboxen vol met verse biologische producten uit het seizoen. Zo van de Nederlandse boeren bij jou thuis. Ben je benieuwd hoe milieuvriendelijk de groente is die je wilt kopen? Check het met de Groente & Fruitkalender van Milieucentraal.

3. Koop biologisch

We kunnen de wereld op lange termijn alleen van voldoende en gezond voedsel voorzien als we investeren in biologische landbouw. Alleen op die manier krijgen we een gezond landbouwsysteem dat eeuwig mee kan en dat de bodem en het ecosysteem versterkt in plaats van uitput. Jij, als consument, kunt dit stimuleren door in de winkel bewust voor biologische of biologisch-dynamische producten te kiezen.

Triodos Bank financiert uitsluitend biologisch of biologisch-dynamische lanbouw. Op Mijn Geld Gaat Goed vind je biologische winkels bij jou in de buurt.

4. Ga je uit eten? Kies voor duurzaam

Steeds meer restaurants koken duurzaam. Ze gebruiken bijvoorbeeld streekproducten uit het seizoen of besteden extra aandacht aan mens, milieu en dier. Dat kan bijvoorbeeld bij deze restaurants.

  • Gys: Verantwoord eten moet voor iedereen beschikbaar zijn, vinden ze bij Gys. Daarom houden ze hun prijzen laag. Te dure producten vallen af. Alles wat niet biologisch is ook.
  • Il Sogno: Het beste van wat Italië te bieden heeft, van versgebakken focaccia tot een loeisterkte espresso. Zoveel mogelijk dagvers en waar mogelijk biologisch.
  • Bret: Dé plek voor een bewuste vrijmibo, met lokaal geproduceerde biertjes en een uitgebreide vegetarische borrelkaart. De oesterzwamenballetjes zijn een aanrader.
  • Vuurtoreneiland: Fermenteren, pekelen, wecken, inmaken, roken en roosteren, op Vuurtoreneiland doen ze alles zelf. Dieren worden ‘van kop tot staart’ gebruikt om niets te verspillen.

Tijd voor Echte Keuzes: groen, eerlijk en menselijk

De oude economie heeft haar houdbaarheidsdatum bereikt, en de problemen stapelen zich op. Minder slecht is simpelweg niet meer goed genoeg. Het is tijd dat consumenten, politici en bedrijven echte keuzes maken. Voor groen, eerlijk en menselijk.

Bekijk wat je nog meer kunt doen en welke 7 keuzes wij maken