1968

1968 - Oprichting Triodos Foundation 

Adriaan Deking Dura, Dieter Brüll, Lex Bos en Rudolf Mees vormen een studiegroep om uit te zoeken hoe geld duurzaam kan worden beheerd. In 1971 richten ze daar Triodos Foundation voor op.

1980 - Oprichting Triodos Bank N.V.

Op 9 oktober wordt Triodos Bank N.V. opgericht met een startkapitaal van € 540.000 en een volledige bankvergunning van de Nederlandsche Bank. Sinds de oprichting zijn we onafhankelijk. Zo zorgen we ervoor dat we onze eigen koers kunnen varen en onafhankelijk blijven. Dit doen we met de steun van ruim 44.000 klanten die beleggen in Triodos Bank. Deze beleggers hebben Certificaten van aandelen. Die zorgen ervoor dat Triodos Bank een stevige kapitaalbuffer heeft waardoor het mogelijk is om ondernemers te financieren die bijdragen aan een eerlijke en duurzame economie.

1984 - Eerste leningen Biologisch-dynamische landbouw

In 1984 keerde Triodos Bank een van de eerste leningen uit aan biologisch-dynamische landbouw. Op dit moment financiert Triodos in totaal 34.000 hectare biologische landbouwgrond.

1986 - Beleggingsfondsen duurzame energie

In de Oekraïense stad Tsjernobyl vindt de grootste kernramp ooit plaats. Voor Triodos Bank vormde het de aanleiding om met beleggingsfondsen voor duurzame energie te starten. We waren de eerste bank die windmolens financierde.

1988 - Trainingen aan Women's World Banking

Triodos Bank hielp Women's World Banking met financiële trainingen. Dit inspireerde ons om na te denken hoe we als bank een rol kunnen spelen in de aanpak van armoede.

1988 - Financiering een van de eerste biologische supermarkten Nederland

De eerste financiering aan Gimsel, een van de eerste biologische supermarkten van Nederland. Biologische winkels vormen maar één schakel in de voedselketen waar we ons op richten. Triodos Bank financiert naast winkels ook biologisch werkende boeren, voedselverwerkende bedrijven en groothandels. Dit doen we al sinds de oprichting, om zo biologische producten bereikbaar en beschikbaar te maken voor zo veel mogelijk mensen. We willen niet alleen het huidige voedselsysteem verduurzamen, maar ook echt veranderen.

1990 - Eerste groenfonds in Europa

Triodos Bank lanceert het eerste groenfonds in Europa met de naam Biogrond Beleggingsfonds. Later volgt het Windfonds. In 1998 komen deze fondsen samen in Triodos Groenfonds. Dit fonds belegt in meer dan 300 projecten op het gebied van biologische landbouw en duurzame energie.

1993 - Opening kantoor België

Triodos Bank opent een kantoor in België. Dit is een jaar na het Verdrag van Maastricht waar de Europese Unie geboren werd. Triodos Bank is Europees en heeft inmiddels ook vestigingen in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

1994 - Samenwerking met Hivos

Hivos en Triodos Bank bundelen hun krachten en kennis voor duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Hivos-Triodos Fonds investeert als een van de eerste in microfinanciering en nu ook in duurzame landbouwketens en energie.

1997 - Start Impactfondsen

Triodos Bank start met impactfondsen die beleggen op de beurs. Wij beleggen hierin omdat je juist bij grote internationale bedrijven een groot verschil kunt maken. Een kleine stap van deze bedrijven richting verduurzaming heeft een groot effect.

2002 - Oprichting Triodos Fair Share Fund

Triodos Fair Share Fund wordt opgericht in Nederland. Nu kunnen ook particuliere klanten investeren in microfinancieringsinstellingen in opkomende economieën.

2006 - Introductie Triodos betaalrekening 

Vanaf nu kun je bij Triodos Bank zelf al je bankzaken regelen. In de eerste drie jaar werden er 30.000 betaalrekeningen geopend.

2008 - Financiële crisis

De financiële crisis begint. Steeds meer mensen worden er zich van bewust dat je bank schadelijke projecten kan financieren met je spaargeld. Duurzaam bankieren wordt steeds bekender omdat een groeiende groep mensen wil weten wat er met hun spaargeld gebeurt. Triodos maakt in deze jaren een enorme groei door.

2009 - Oprichting Global Alliance for Banking on Values (GABV) 

Triodos Bank is initiatiefnemer van een wereldwijd netwerk van duurzame banken. Op dit moment telt het netwerk 63 leden die gezamenlijk 70 miljoen klanten hebben.

2011 - Oprichting Sustainable Finance Lab 

Triodos Bank speelt een rol in het debat over de maatschappelijke functie van banken. Daarvoor richtten we in samenwerking met de Universiteit van Utrecht en verschillende wetenschappers een denktank op om de hele financiële sector te verduurzamen: het Sustainable Finance Lab.

2012 - Eerste groene hypotheek 

In 2012 start Triodos met het verstrekken van hypotheken. Deze hypotheken helpen je met energiezuiniger wonen. Dat betekent dat je minder rente gaat betalen wanneer je energielabel verbetert. Daarnaast ontvang je een gratis energiebespaaradvies en kun je een energiebespaarlening afsluiten. In 2012 waren we de eerste bank die het energielabel van de woning aan de rente koppelt die je betaalt. Dit jaar maakten we een nieuwe stap om de energietransitie te versnellen. Wanneer je een huis koopt met een energielabel C of lager en niet van plan bent te verduurzamen, kun je minder lenen.

2013 - Lancering app met financiering in jouw buurt

Triodos Bank lanceert als eerste bank ter wereld een app voor mobiel bankieren die laat zien welke initiatieven en ondernemers de bank financiert. Dit is gekoppeld aan de locatie van de gebruiker zodat je ziet wat geld in jouw buurt in beweging zet.

2018 - Totstandkoming Klimaatakkoord

Start van de onderhandelingen over een Nederlands Klimaatakkoord. Triodos Bank onderhandelt mee aan de tafels voor elektriciteit en gebouwde omgeving.

> Lees ook het interview met Jeroens Pels die namens Triodos aan tafel zat

2019 - Triodos Regenerative Money Center

Hoe kun je geld inzetten om grote veranderingen in gang te zetten? Dat kun je als bank niet altijd met leengeld mogelijk maken. Daarom onderzoekt Triodos Regenerative Money Centre wat je bereikt als je geld leent, investeert of schenkt met als doel om baanbrekende initiatieven mogelijk te maken. Hiermee steunt Triodos Regenerative Money Centre initiatieven die een katalysator vormen, pionieren en communities bouwen voor een duurzame en sociale wereld.

2019 - Nieuwe energiepositief en 100% circulair kantoor

Triodos Bank verhuist naar landgoed De Reehorst, pal naast Station Driebergen-Zeist. Op dit landgoed ontstonden ooit de eerste ideeën voor een duurzame bank. Passend bij onze visie is dit gebouw energiepositief, remontabel en 100% circulair.

2020 - Lancering Reset de economie

De coronacrisis legt de tekortkomingen van ons economische en sociale systeem bloot. De overheid investeert op grote schaal in steunpakketten die niet op verduurzaming zijn gericht. Daarom is het juist nu belangrijk te pleiten voor een reset van onze economie.