Elk jaar markeert Earth Overshoot Day het moment waarop er meer natuurlijke hulpbronnen gebruikt zijn dan de aarde op jaarbasis kan aanvullen. Wereldwijd bereiken we dat moment waarschijnlijk op 24 juli, een week eerder dan in 2024. Maar voor veel landen vindt Earth Overshoot Day veel eerder plaats, omdat het energie- en materialengebruik er relatief hoger ligt dan in andere landen. Nederland is daar een goed voorbeeld van. Wij ‘vierden’ Earth Overshoot Day dit jaar op 5 mei, maar liefst 241 dagen voor het einde van het jaar!

Werk aan de winkel dus, zowel op nationaal als internationaal niveau. Maar waar begin je? Het logische antwoord: bij de sectoren die de grootste bijdrage leveren aan het probleem. En dan kom je al snel bij de bouwsector uit.

Torenhoog energie- en materialengebruik

De bouwsector gebruikt enorme hoeveelheden grondstoffen en produceert ontzettend veel afval en CO2-uitstoot. Om een voorbeeld te geven: de cementindustrie is in zijn eentje al verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO-uitstoot. Gebouwen (van de productie van het bouwmateriaal tot het dagelijkse gebruik ervan) nemen maar liefst 37 procent van de wereldwijde, energie-gerelateerde CO-uitstoot voor hun rekening.

Daarnaast produceert de bouwsector ontzettend veel afval. Dat komt omdat bouwmaterialen over het algemeen moeilijk herbruikbaar zijn. Gebouwen worden bijvoorbeeld niet ontworpen met demontage in het achterhoofd. En bouwmaterialen worden tijdens het slopen onvoldoende gescheiden. Om deze en andere redenen is bouw- en sloopafval verantwoordelijk voor zon 40 procent van ál het afval dat in de EU wordt geproduceerd. Met andere woorden: het grondstoffenverbruik en de afvalproductie van de bouwsector is torenhoog. En dat wordt de aankomende jaren alleen maar hoger.

Biobased en circulair bouwen

Maar… een zilveren randje is er ook. Juist omdat de negatieve impact van de bouwsector zo groot is, is er ook enorm veel ruimte voor verbetering. De bouwsector kan een sleutelrol spelen in het terugdringen van Earth Overshoot Day. En er zijn legio mogelijkheden om daarmee aan de slag te gaan. De bouwsector kan zich bijvoorbeeld richten op efficiënter gebruik van grondstoffen, circulair bouwen en biobased bouwen. Om dat mogelijk te maken, is financiering van levensbelang. Triodos Bank ondersteunt dan ook bedrijven die gebouwen ontwerpen voor hergebruik, aanpasbaarheid en minimale afvalproductie. Dergelijke initiatieven verkleinen de ecologische voetafdruk van de bouwsector en dragen daarmee bij aan het uitstellen van Earth Overshoot Day.

Earth Overshoot Day hoeft niet op 5 mei te vallen

De bouwsector is momenteel een echte grootvervuiler. Maar daar ligt ook een kans om de aankomende jaren ontzettend veel positieve impact te maken. Door gebouwen door een nieuwe bril te bekijken, als circulaire, aanpasbare en recyclebare systemen, kan de sector veel duurzame winst boeken. Gerichte financiering kan die systeemverandering in gang zetten. Daar blijven we ons bij Triodos Bank voor inzetten, steen voor steen.