1. Investeer in duurzame spullen

Het soort vakantie bepaalt over het algemeen ook welke spullen je meeneemt. Ga je wandelen of op het strand liggen? Rondtrekken of blijf je op één plek? En ga je kamperen of wordt het toch een hotel? Wat je voorkeur ook heeft, soms is het nodig om iets nieuws te kopen. Kies dan voor een duurzaam merk, zoals bijvoorbeeld Thule. Thule verkoopt duurzame backpacks, tenten en kampeerspullen. Of kijk of je spullen kan lenen of huren. Zeker als je niet zeker weet of je ze vaker gaat gebruiken. Dat kan heel gemakkelijk via Peerby, een deelplatform voor spullen. Natuurlijk is tweedehands ook een goede optie. Bij een kringloopwinkel in de buurt of soms zijn er zelfs speciale winkels gericht op kamperen. Een mooi voorbeeld hiervan is Saint Christophers in Gorssel. Met een zoekopdracht op marktplaats vind je bijna altijd wat je zoekt. Al moet je af en toe wel wat geduld hebben.

Triodos belegt in Thule

Thule is een van de bedrijven waar de Triodos Impactfondsen in beleggen. Deze fondsen beleggen in beursgenoteerde bedrijven die zich onderscheiden van andere grote bedrijven als het gaat om duurzaamheid. Ons team analisten doet hier onderzoek naar en gaat de verbinding aan met deze bedrijven door kritische vragen te stellen. Thule is onder andere geselecteerd omdat ze een duurzaam productieproces hebben. Dat zit hem niet alleen in het materiaal, maar ook bijvoorbeeld in het feit dat de tassen, tenten en andere producten lang mee gaan.

2. Pak je kleding slim in

Slim je koffer, fietstassen of rugzak inpakken is een ware kunst. Hoe zorg je ervoor dat je meeneemt wat je echt nodig hebt en niet onnodig veel spullen met je meesleept? Het belangrijkste is om te starten met de kleding die je echt nodig hebt, bijvoorbeeld om te wandelen, of om comfortabel door een stad te wandelen. Kijk daarna naar de items die je zou willen dragen, als je lekker uit eten gaat. Door vooraf al goede kledingcombinaties te maken voor verschillende gelegenheden, weet je zeker dat je niet te veel meeneemt. Met het oprollen van je kleding gebruik je de ruimte zo efficiënt mogelijk en wil je echt structuur aanbrengen, dan kun je ook voor zogenaamde ‘packing cubes’ kiezen. Dit zijn losse tasjes voor in je koffer, waarmee je je kleding - onderverdeeld in categorieën - kunt opbergen.

3. Ga voor ‘naakte’ cosmetica

Bij de WAAR winkels vind je naast waterflessen en broodtrommels ook natuurlijke cosmetica.
Bij de WAAR winkels vind je naast waterflessen en broodtrommels ook natuurlijke cosmetica.

Juist op vakantie is het makkelijk om alle regels overboord te gooien en voor gemak en wegwerpproducten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan die kant-en-klare miniflesjes die je bij de drogist kan kopen. Dit zorgt misschien voor een minder volle toilettas, maar levert tegelijkertijd een hoop extra plastic afval op. Kies daarom liever voor verschillende soorten verpakkingsvrije cosmeticaproducten. Je hebt soapbars om je gezicht, haar en lijf mee te wassen, die je kunt meenemen in een handig katoenen of jute zakje of bakje van gerecycled plastic of aluminium. Sommige merken leveren dit bewaarzakje mee. Tandpasta vervang je door tandpastatabletten, make-up of vuil kun je van je gezicht afhalen met herbruikbare wattenschijfjes. Na het gebruiken even goed schoonmaken met zeep en ’s nachts laten drogen. Wil je toch iets vloeibaars mee? Giet dit dan zelf van een grote fles in een herbruikbaar kleiner flesje dat vakantie na vakantie mee kan.

'Naakte' cosmetica & reisproducten

Hier vind je het

Naakte cosmetica en andere reisproducten koop je bijvoorbeeld bij deze mooie winkels en webshops, die met jouw spaargeld zijn gefinancierd. Het vegan warenhuis Vega-Life verkoopt online en in de winkel een enorm divers aanbod aan cosmetica en andere producten. Bij de WAAR winkels en Waarenhuis.com vind je o.a. waterflessen, drinkbekers en broodtrommels. Door deze producten zelf mee te nemen op reis, vermijd het gebruik van plastic. En ook bij Up to do Good vind je een grote diversiteit aan producten, van waterflessen tot warme dekens, die je reis een stuk comfortabeler maken.

4. Kies voor plasticvrij

Naast cosmeticaproducten is het ook slim om een opvouwbare boodschappentas mee te nemen en wat kleine zakjes, zodat je ook op vakantie geen plastic zakjes nodig hebt als je in de supermarkt staat. En heb je nog ruimte over in je rugzak? Kies er dan ook voor om je eigen koffiemok, bakjes en waterfles mee te nemen. Zorg er sowieso voor dat je geen afval achterlaat in de natuur en ruim zelfs eens het afval op die anderen achter gelaten hebben (indien mogelijk). Wie weet inspireer je daar ook weer anderen mee om hun rommel of dat van anderen op te ruimen.

Susan Bijl ontwierp deze 'The New Shoppingbag' gemaakt van duurzaam geproduceerde materialen
Susan Bijl ontwierp deze serie opvouwbare boodschappentassen in samenwerking met kunstenaar Koen Taselaar. De tassen zijn gemaakt van duurzaam geproduceerde materialen.

Help het strand opruimen

Wat begon met een ‘clean-up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide voor Tijmen Sissing uit tot een wereldwijde beweging en een stichting, Trashpackers. Inmiddels heeft hij een organisatie, die honderden beach clean-ups over de hele wereld organiseerde en kwamen er spontane opruimacties op gang. Wil je tijdens je vakantie ook iets opruimen? Kijk dan op de website van de Trashpackers hoe je je kunt aanmelden.

Natuurlijke insectenspray van duurzaam warenhuis Atelier Sukha
Natuurlijke insectenspray van duurzaam warenhuis Atelier Sukha

5. Ga voor natuurlijke producten

De meeste producten zijn tegenwoordig ook in een natuurlijke variant te vinden. Niet alleen shampoo en zeep, maar ook zonnebrand of insectenspray. Dit soort producten werken net zo goed, maar zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu en de biodiversiteit. Kies ook voor producten zonder microplastics hebben, want die microplastics spoelen met het douchewater het riool in of verdwijnen met elke zwembeurt rechtstreeks in zee.

6. Koop lokaal

Consuminderen is natuurlijk het allerbeste voor het klimaat, maar wij snappen ook wel dat je soms toch wat wilt kopen. Variërend van een maaltijd tot aan een nieuwe bikini of een souvenirtje voor thuis. Kies ervoor om je geld zoveel mogelijk te investeren in lokale bedrijven, zodat de plaatselijke bevolking profijt heeft van het feit dat je er te gast bent. Denk daarbij aan plaatselijke restaurants en cafés in plaats van internationale ketens, aan een lokale B&B, camping of hotel en aan lokale winkels in plaats van bekende ketens die je thuis ook hebt. Hier kan je natuurlijk vooraf research naar doen, maar meestal kom je terplekke met wat advies van de locals ook een heel eind. En je reis boeken? Doe dat bijvoorbeeld via de eerlijke boekingssite Moonback.

Je reis compenseren?

Ga je toch met de auto of met het vliegtuig met vakantie, dan kun je de schadelijke gevolgen voor het milieu compenseren. Er zijn verschillende soorten projecten, die met jouw geld speciale projecten financieren om het klimaat een handje te helpen. Denk bijvoorbeeld aan Trees for All, die duurzame bosprojecten overal ter wereld mogelijk maakt, of het Hivos Klimaatfonds, dat duurzame energieprojecten in Tanzania en Cambodja opzet. Op hun website vind je ook een CO2 calculator. Hier vind je meer informatie.