Je kunt er niet omheen. Door niet te vliegen, maak je toch echt het grootste verschil. In 2017 stapten er maar liefst 4,1 miljard mensen op het vliegtuig, een recordaantal volgens ICAO, de internationale burgerluchtvaartorganisatie van de VN. Experts verwachten dat dit aantal de komende jaren sterk groeit.

Paul Peeters van de TU Delft becijferde dat, als de luchtvaart zo doorgroeit, de reissector in 2070 in zijn eentje meer CO2 uitstoot dan de rest van de wereld.

Dus, terwijl we met z’n allen de wereld overvliegen op zoek naar de mooiste onbedorven plekjes, dragen we bij aan de vervuiling ervan. Is dat niet een beetje krom? Zo kan het anders.

1. Ontdek meer in Europa

Gelukkig valt er binnen Europa genoeg te ontdekken. En waarom zou je het vliegtuig nemen als je op trein- of zelfs fietsafstand zoveel avontuurlijks kunt beleven?

We hebben een aantal ideetjes verzameld om je te inspireren, zoals:

  • De organisatie Natuur & Milieu biedt prachtige alternatieven voor 13 ver-weg-vakantiebestemmingen die op menig bucketlist prijken.
  • Ook met de trein kun je op de mooiste plekjes komen. De Volkskrant ontdekte 11 pareltjes.
  • Reizen als doel op zich: de ANWB zette de 12 mooiste treinreizen door Europa op een rij. En wat te denken van fietsen door Europa?
Camping BuitenLand
Creatieve geesten die willen ontsnappen aan de drukte van de stad kunnen terecht bij Camping BuitenLand. Huur een uniek zelfbouwhuisje of kampeer met je tent, caravan of camper.

2. Een vakantie in Nederland is nóg groener

Geen vliegtuig. Geen trein. Geen bus. Maar gewoon met de fiets… of zelfs lopend. Dat kan gemakkelijk, want in Nederland is het allesbehalve saai.

Van de uitgestrekte zandstranden op de Waddeneilanden tot de Limburgse heuvels: ons land is verrassend gevarieerd. Wist je trouwens dat Nederland 20 Nationale Parken telt en dat er jaarlijks bijna 1.000 festivals worden georganiseerd?

3. Toch vliegen? Compenseer!

Is nooit meer vliegen nog net een brug te ver? Compenseer dan in ieder geval de schadelijke gevolgen voor het milieu.

Er zijn tal van organisaties die speciale projecten financieren met de compensatie van jouw CO2-uitstoot. Denk aan:

  • GreenSeat houtovens in Oeganda.
  • Trees for All, duurzame bosprojecten overal ter wereld.
  • Hivos Klimaatfonds, duurzame energieprojecten in Tanzania en Cambodja. Op hun websites vind je ook een CO2-calculator.

Triodos Bank kiest voor groen, eerlijk en menselijk

Naast groener reizen is bankieren bij Triodos Bank ook een keuze waarmee je écht verschil maakt. Al sinds 1980 financieren wij alleen projecten die bijdragen aan een groene, eerlijke en menselijke maatschappij. Dit doen we door geld te lenen aan ondernemers die investeren in biologisch voedsel, duurzame energie, cultuur, of in de zorg.

Ik kies voor Triodos Bank