Deze tips zijn een greep uit de vele dingen die je kunt ondernemen om uit je bubbel te komen. Het biedt wat inspiratie een eerste stap te maken. We zijn heel benieuwd naar jouw eigen tips. Help je ons deze lijst uit te breiden? Laat een comment achter onder dit artikel. Wij zijn benieuwd!

12x kijken, luisteren en lezen

Je verdiepen in belangrijke thema’s of verplaatsen in een ander hoeft niet moeilijk te zijn. Verlies jezelf in een meeslepende roman, wandel een rondje met een podcast of installeer jezelf een avondje voor de buis.

1. Podcasts van De Correspondent

Online platform De Correspondent belicht het nieuws vaak net even vanuit een ander licht. Het afgelopen jaar lieten we ons misschien nog wel meer leiden dan anders door de waan van de dag die corona en de verkiezingen met zich meebrachten. Het is dan een verademing om te luisteren naar Vera Mulder die maandelijks een gesprek opneemt met iemand die ze op straat ontmoet. Of naar een lang interview van Lex Bohlmeijer die in gesprek gaat met Fatima Elatik, het eerste Amsterdamse gemeenteraadslid met hoofddoek.

2. Netflixserie 'Anne+'

Wat begon als webreeks op NPO3 groeide uit tot een serie op Netflix. 'Anne+', over lesbische twintiger Anne, biedt een verfrissende kijk op homoseksualiteit en queer-zijn. De luchtige afleveringen gaan over diversiteit, identiteit, relaties en je plek vinden in de wereld. Deze herfst verschijnt er ook een gelijknamige speelfilm in Nederlandse bioscopen.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

3. In gesprek voor een ander perspectief

In de podcast ‘We moeten praten’ gaan Robin van der Aa en Nikki Neervens in gesprek met hun gasten over wit privilege, binair denken, stereotypering, racisme en proberen ze de vraag beantwoorden: hoe kunnen wij zelf bijdragen aan een inclusieve maatschappij? Volg ze ook op Instagram via @wemoetenpratenpodcast.

Zeikschrift @ Instagram

4. Volg @zeikschrift

Op haar Instagram-account @zeikschrift wijst Madeleijn van den Nieuwenhuizen media op zaken als racisme, seksisme, bodyshaming. Van tijdschrift tot krant en tv-programma: ze bespreekt misstappen die worden gemaakt op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Het mooie van het medium Instagram (en van beheerder van Nieuwenhuizen): er is ruimte voor discussie.

5. Inburgeringscursus voor witte mensen

We wonen in een multiculturele samenleving. Toch zijn het mensen van kleur die zich horen aan te passen aan de Nederlandse normen en waarden. Podiumkunstenaar Mo Hersi ziet het wij-zij-denken toenemen, en vraagt zich in zijn boek ‘De inburgeringscursus voor witte mensen’ af: hoe zit het met de inburgering van witte Nederlanders in deze multiculturele maatschappij?

6. Prentenboek voor jong en oud

Laagdrempelig en hartverwarmend; dat is het prentenboek 'Samen Hier'. Kersverse vader en schrijver Oliver Jeffers zocht een manier om zijn jonge zoon te vertellen over de wereld waarin hij is geboren. Zo ontstond het idee voor 'Samen Hier', een liefdevol verhaal over mens, dier en de aarde. Met prachtige illustraties om bij weg te dromen. De overkoepelende boodschap? Laten we goed op elkaar en op de aarde passen. Iedereen is anders, en dat mag. Een mooier verhaal voor het slapengaan bestaat bijna niet.

Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen
Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen. Foto: Bianca Toeps

7. Lees en luister 'DAMN, HONEY'

Gedreven door hun eigen ervaringen schreven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen het feministische boek 'DAMN, HONEY'. Misvattingen als zonder relatie niet compleet zijn, dat seks om de man draait of dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt, schoppen ze onderuit. Ze roepen iedereen op om eens na te denken over de wereld om ons heen, en vooral om te doen waar je zelf zin in hebt.

Ondertussen is er ook een podcast, een tweede boek (‘Heb je nou al een vriend?’) en het Instagram-account @damnhoneyhetboek. Onderwerpen die voorbijkomen gaan van fast fashion en vrouwen in de politiek tot dik zijn, de menstruatiecyclus, sport en kunst, het niet-moederschap, seksueel plezier, de geschiedenis van de Nederlandsche vrouwenbeweging, autisme, heteronormativiteit, porno, abortus en nog veel meer.

8. Dilemma’s in Het Vraagstuk

Mag je vrouwen voortrekken om een mannenbolwerk te doorbreken? Het is een van de interessante kwesties waar Het College van de Rechten van de Mens onderzoek naar doet in de podcastreeks Het Vraagstuk. In deze aflevering praat de podcastmaker met experts, en met een vrouw op de TU Eindhoven die aangenomen werd in een periode waarin de universiteit het doel stelde alleen vrouwen aan te nemen. Mag dat?

9. Kijk naar de leukste wasstraat in Nederland

Voor de een doorbreekt het de eenzaamheid en voor de ander is het een plek waar hij zichzelf kan zijn. In vijf afleveringen neemt de documentaire De Wasstraat je mee naar de alledaagse praktijk van een autowasserij in Deventer, gerund door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Leerzaam om te zien hoe de hoofdpersonen strijden om er weer bij te horen.

Still uit De Wasstraat, aflevering 2
Still uit De Wasstraat, aflevering 2 © HUMAN

10. Toneel in je oren: The Harvest

Hokjesdenken om je blik te verruimen. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is wat de jonge Nederlands-Kosovaarse toneelschrijver Vera Morina doet in haar nieuwste werk The Harvest, een zesdelig hoorspel van Toneelgroep Oostpool (ook via Spotify). Het speelt zich af in de nabije toekomst, waar een rigide grens is opgetrokken tussen de queercommunity en de heterowereld.

11. Lees deze klassieker: 'Wat is de wat'

Leef jij je graag in via een boek? In de klassieker 'Wat is de wat' van Dave Eggers volg je de Zuid-Soedanese Valentino die als zesjarige op de vlucht slaat en duizenden kilometers te voet aflegt naar een vluchtelingenkamp. Het verhaal is autobiografisch en hij blikt terug op zijn leven wanneer hij veilig in de Verenigde Staten lijkt te zijn. Hierdoor krijg je begrip en ontzag voor het lot van een ander.

Donnie
Donnie

12. Voorlezen uit 'Donnie'

Bonustip voor ouders: vaak zijn voorleesboeken voor kinderen een eerste kennismaking met hoe de wereld in elkaar zit. Het prentenboek 'Donnie' gaat over trots zijn op wie je bent: de stoere Donnie houdt niet alleen van voetbal en gamen, maar ook van jurken.

 

5x kopen

Bewust je euro uitgeven: je denkt hierbij misschien al snel aan biologisch en duurzaam geproduceerde producten. Maar wil je ook rekening houden met gelijke kansen in de productieketen? Winkel dan eens bij deze ondernemingen.

1. Ander brood

Een bijzonder ‘uit-eten-ervaring’: bij Bakery Bistro in Den Haag kun je lunchen en dineren terwijl je van bovenaf op de bakkerij  uitkijkt waar biologisch brood gebakken wordt. In totaal werken hier zestig mensen met een tijdelijke of langer durende arbeidsbeperking. De ondernemers achter de Bakery Bistro bieden hen een plek om mee te doen en een betaalde baan te hebben.

In Zutphen vind je biologische bakkerij de Driekant met winkel en lunchcafé. Zo’n 60% van de 80 werknemers heeft op een of andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt. Die krijgen allemaal een volwaardige plek in de bakkerij en worden opgeleid voor hun volgende stap. Tip: de producten zijn online te bestellen. Kijk eens bij de lekkere brievenbuspakketten met brownies en andere koek.

Brownies&downieS
Brownies&downieS

2. Lunchen bij Brownies&DownieS

Voor wie gezellig ‘uit lunchen’ afgelopen tijd heeft gemist: bij Brownies&DownieS maken ze lunchen nog leuker. De vrolijke en goede bediening, vooral mensen met een verstandelijke beperking, zorgt voor een extra fijn bezoek. Met 55 vestigingen is er altijd wel eentje in de buurt. De met liefde gemaakte brownies vind je ook in de online brownieshop.

3. Op naar de kringloop

Heb jij het afgelopen jaar ook flink opgeruimd? Dan doe je er goed aan om de spullen die je niet meer gebruikt maar wel nog een ronde mee kunnen, naar de kringloop te brengen. En dat is niet alleen beter voor het milieu. De meeste kringloopwinkels vormen een mini-wereld op zich, waar mensen die even niet meer mee kunnen komen in de maatschappij een belangrijke rol vervullen. Ze zijn sociale werkbedrijven, zonder winstoogmerk.

Triodos Bank financiert verschillende kringloopwinkels. Lees hoe een kringloopwinkel ook dorpsplein is

 

4. Shop bij Up To Do Good

Up To Do Good verkoopt alleen producten met een goed verhaal: tijdloos en duurzaam tegelijk. Van handgemaakte theedoeken uit Sri Lanka tot portemonnees van vegan leer. Je kunt dit allemaal bekijken in hun webshop en daarnaast zijn ze naar eigen zeggen ‘in het hol van de leeuw’ te vinden op Schiphol. Bijzonder aan dit bedrijf: een groot deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan goede doelen, zoals Human Rights Watch en de Voedselbank.

Deo van The Lekker Company
Deo van The Lekker Company

5. Deo smeren van The Lekker Company

Met The Lekker Company smeer je elke dag vegan en halal deo (zonder alcohol) onder je oksel. Van lavendel en pepermunt tot neutrale geur. Naast goed voor het milieu staat dit merk – dat gewoon bij Albert Heijn en Etos te koop is – ook voor gelijkwaardigheid. Zo wordt de deodorant ingepakt op sociale werkplaatsen en worden alle ingrediënten op de verpakking vertaald voor de leek. Daarnaast nog een leuk detail: alle deo's zijn uniseks.

 

6x doen

Vrijwilligerswerk kan je kijk op de wereld veranderen. Wil jij mensen in een kwetsbare situatie steunen, voorkomen dat zij in de problemen komen of dat hun problemen verergeren? Helpen kan op veel manieren.

1. Lees voor aan kinderen in de buurt

Ben je een beetje creatief? En houd je van taal? Dan is voorlezen bij een gezin in de buurt een idee. De VoorleesExpress koppelt gezinnen met kinderen met een taalachterstand aan een vrijwilliger die komt voorlezen. Maar ook: je stimuleert kinderen in de taalontwikkeling en spreekt met de ouders hoe ze beter kunnen helpen. De VoorleesExpress is in heel Nederland actief.

> Wat doet een vrijwilliger bij de VoorleesExpress?

Jorien, voorlezer bij VoorleesExpress Foto: Jelmer de Haas
Jorien leest voor aan Faruk, Berkehan en Hatice. Foto: Jelmer de Haas

2. Help iemand terugkeren

Bij Exodus helpen ze ex-gedetineerden met hun terugkeer in de samenleving. Ze bieden structuur voor de mensen die gemotiveerd zijn hun leven succesvol op te bouwen. Daarvoor is menselijk contact essentieel en daarom werken ze met vrijwillige maatjes. In en buiten de gevangenis. Je helpt dan met administratie, gaat samen sporten of je bent een luisterend oor.

3. Werken met ouderen

Ouderen worden best vaak afgesloten van de maatschappij. Denk aan mensen met dementie die in een verzorgingshuis wonen en niet meer volwaardig mee kunnen doen. Er zijn mooie voorbeelden van huizen waar ze veel aandacht geven aan bewoners, maar alsnog zijn er vaak handen tekort om praatjes te maken of veel activiteiten te ondernemen. Kijk eens bij het verzorgingstehuis bij jou in de buurt, er zijn bijna altijd mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Als je graag een maatje van iemand wilt worden dan kun je eens kijken op maatjesgezocht.nl van het Oranjefonds. Hier staan talloze projecten verzameld. Van maatjes worden met ‘een eenzame Henk’ tot het bezoeken van een dementerende oudere.

Maatjes Gezocht
Maatjes Gezocht

4. Je buren een handje helpen

‘Vrolijkerd van 79 zoekt iemand om mee in haar tuintje te rommelen’: dit soort oproepjes vind je op de website van Burennetwerk. In bijna elke regio vind je wel initiatieven die hulpvragen van mensen koppelen aan buren die graag een handje helpen. Een ander laagdrempelig voorbeeld is NL Cares. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht doe je flexibel vrijwilligerswerk bij jou in de buurt, wanneer het jou uitkomt.

5. Gastles geven

Zonder rolmodellen of weten hoe ‘later’ eruitziet, is het vaak lastig jezelf te motiveren om ‘te leren voor later’. Zo ontstond het idee om kinderen tussen de 10 en 14 jaar door bevlogen gastdocenten kennis te laten maken met verschillende beroepen. Omdat Stichting IMC Weekendscholen juist op die plekken zit waar kansenongelijkheid het grootst is, is het erg belangrijk werk. Wil jij bijdragen als vrijwilliger, gastdocent of als begeleider mee op excursies? Kijk eens bij de vacatures.

6. Taallesgeven of iemand welkom heten

Wist je dat in Nederland 50% van de nieuwkomers zich eenzaam voelt en dat slechts 25% een baan heeft? Stichting Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit een isolement te komen, door betrokken inwoners aan vluchtelingen te koppelen. Ook via de Welcome App komen vraag en aanbod samen, en chat je laagdrempelig met nieuwkomers dankzij een handige vertaalknop. En vrijwilligersorganisatie Welnu geeft taalles aan iedereen, ook aan mensen zonder verblijfsvergunning. Ontdek wat er bij jou in de buurt zit.

Van ik naar wij

Hoe Triodos Bank zich inzet voor sociale inclusie

We leven in een wereld waar de kansenongelijkheid stijgt. Hoe kunnen we dat veranderen? Door een wereld te creëren waarin iedereen, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt, mee kan doen en zich kan ontwikkelen. Jouw geld bij Triodos Bank zet dit in beweging. Denk aan microfinanciering waarmee we al in de jaren negentig de eerste stappen zetten om ongelijkheid in de wereld te verminderen. En binnen ons eigen land richten we ons sinds onze oprichting in 1980 op een inclusieve samenleving. Door ondernemers te financieren die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven, zorgboerderijen voor mensen die begeleiding nodig hebben en broedplaatsen die de leefbaarheid van een wijk verbeteren.

> Lees alle verhalen over sociale inclusiviteit