De vuile was wegbrengen, koffie zetten, de tafel dekken voor de lunch en weer opruimen. Twee dagen in de week ontfermt Ludwina Dominguez Dominguez (23) zich bij zorguitzendbureau Astare op kantoor over deze taken. Die dagen is ze, als vrijwilliger, de gastvrouw van de sociale onderneming in Utrecht. Ludwina heeft een psychosegevoeligheid en leeft op een uitkering. Het werk bij Astare geeft ritme aan haar leven.

“Vroeger had ik naast mijn mbo-opleiding een baantje bij Intertoys, maar toen rond mijn 17e duidelijk werd dat ik psychosegevoelig ben, moest ik stoppen. Ik hoor stemmen en heb waanideeën, iets wat nog dagelijks terugkomt. Mijn mbo-opleiding heb ik hierdoor niet af kunnen maken.”

Ik wilde iets positiefs betekenen voor de ggz, dichtbij de praktijk en weg uit de papieren
Pepijn van der Weide, medeoprichter Astare

Mede dankzij medicatie gaat het nu een stuk beter met Ludwina. En dat ze bij Astare aan de slag kon, betekent veel voor haar: “Ik sta ’s ochtends beter op en ik heb iets om te doen die dag. Het voelt goed dat ik weer een ritme heb.”

Ludwina Dominquez Dominguez schenkt koffie in bij Astare
Ludwina Dominguez Dominguez: “Ik sta ’s ochtends beter op en ik heb iets om te doen die dag. Het voelt goed dat ik weer een ritme heb.”

Normaal leven

Dat mensen zich beter voelen en dat ze een doel hebben, dat is precies waar het Pepijn van der Weide, medeoprichter van Astare, om te doen is. “Hier als vrijwilliger aan de slag gaan, geeft mensen met een psychische kwetsbaarheid het gevoel ergens bij te horen; het biedt ze de mogelijkheid een ‘normaal’ leven te leiden.”

Dat streven is de ideologie waarmee Van der Weide het zorguitzendbureau Astare acht jaar geleden samen met een vriend oprichtte. Mensen met psychische problemen moeten volgens hen gelijk behandeld worden als ‘gezonde’ mensen. “Na mijn stage bij het Pieter Baan Centrum (PBC) kon ik daar als beleidsadviseur aan de slag. Dat heb ik een tijdje gedaan, maar de ambtenarij was niks voor mij. Ik wilde iets positiefs betekenen voor de ggz (geestelijke gezondheidszorg, red.), dichtbij de praktijk en weg van de papieren.”

Zorguitzendbureau Astare

Detachering, jobcoaching en studiebegeleiding

Astare werd in 2013 opgericht. Naast het detacheren van zorgprofessionals, biedt de sociale onderneming jobcoaching en studiebegeleiding voor mensen met psychiatrische problemen, organiseert het evenementen en is het kantoor een plek waar mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid als vrijwilliger. Hun verdienmodel? Op de marge van het salaris van de psychologen die Astare detacheert, maakt het bedrijf winst. Van der Weide: “Maar een groot deel van die winst gaat weer op aan projecten waarbij we onze doelgroep betrekken.” Triodos Bank financiert Astare.

Trainingen en intervisies

In het PBC zag Van der Weide hoe het er in veel klinieken binnen de ggz aan toe gaat. “Mensen met een psychische kwetsbaarheid raken in een kliniek hun autonomie kwijt”, stelt Van der Weide. “Zaken als gescheiden wc's en verpleegkantoren waar patiënten niet mogen komen, zijn elementen die een stigmatiserende uitwerking kunnen hebben op de mensen die zorg nodig hebben.”

Middels trainingen en intervisies zorgt Astare ervoor dat de 350 zorgprofessionals die het bedrijf detacheert, afstand doen van dergelijke stigmatiserende omgangsvormen. Zo wordt de hulp die de maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en psychologen bieden, gegeven vanuit de benadering dat iedereen gelijk is. Van der Weide: “Onze boodschap aan onze teamleden is: kijk niet teveel naar ziekte en diagnose, kijk naar het verhaal van de mensen. Wat is er met ze gebeurd, waar komen ze vandaan en waar dromen ze van. We proberen onze teamleden zich steeds af te laten vragen: wat zou ík nodig hebben in deze situatie?”

Snel groeiend bedrijf

Wel is het een uitdaging te zorgen dat de visie van het snel groeiende bedrijf overal even goed door te laten dringen. “We zien niet iedereen in de klinieken aan het werk”, aldus Van der Weide. “Daarom zijn we, naast onze drie kantoren in Utrecht en Zwolle,  een losse cel begonnen in Tilburg. Vanuit daar worden de lijntjes met de mensen die we uitzenden kort gehouden.”

Pepijn van der Weide, oprichter Astare, luncht samen met collega's
Pepijn van der Weide: “Hier als vrijwilliger aan de slag gaan, geeft mensen met een psychische kwetsbaarheid het gevoel ergens bij te horen; het biedt ze de mogelijkheid een ‘normaal’ leven te leiden.”

Dat Astare, zoals Van der Weide het zegt, een vreemde eend in de bijt is, blijkt ook wel uit het feit dat er naast detacheren, jobcoaching en studiebegeleiding, ook kleinschalige evenementen worden georganiseerd zoals muziekavonden, lezingen en yogasessies.

Ondersteuning op de werkvloer

Daarbij wordt er aan sociaal kapitaal gewerkt. Dit houdt in dat er op verschillende avonden zorgprofessionals samenkomen met mensen die met een hulpvraag zitten. Jobcoach Jan Willem Vonk: “Maar ook onze vrienden en mensen die we graag willen leren kennen nodigen we uit. Dan praten we over de soms pijnlijke momenten uit het leven, waar je in gelooft, wat je idealen zijn en wat je kunt betekenen in het leven van een ander.”

Sta meer open voor de kwetsbaarheden van je medewerkers, ook de psychische"
Pepijn van der Weide, medeoprichter Astare

Voor ondernemers heeft Van der Weide een advies: “Sta meer open voor de kwetsbaarheden van je medewerkers, ook de psychische. We leven in een maatschappij waar alles draait om skills en competenties, de Instagram-samenleving waarin alles perfect moet zijn. Maar door meer oog te hebben voor de persoon zelf kun je elkaar beter begrijpen en elkaar ook de juiste ondersteuning bieden op de werkvloer.”

Hoe lang gastvrouw Ludwina nog bij Astare als vrijwilliger te vinden is, weet ze nog niet precies. “Als ik weer naar school ga, moet ik hier stoppen. Ik wacht op een woning in Nieuwegein, dichtbij mijn familie. Als dat rond is, wil ik een opleiding gehandicaptenzorg gaan volgen. Het helpen van anderen trekt me erg aan.”

Triodos Bank financiert inclusiviteit

Ondernemers die zich richten op sociale vraagstukken of het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Triodos Bank financiert ondernemers die op deze manier bijdragen aan een eerlijke en menselijkere samenleving.

Bekijk onze finacieringen in inclusiviteit