We zitten er nog middenin, maar met de komst van het vaccin gloort ergens in de verte dan toch het eind van de coronatijd. Lekker uit eten bij dat knusse restaurant in dat ene steegje, naar een bijzondere voorstelling in dat theatertje, rondneuzen in die fijne boekwinkel om de hoek; op een dag kan het allemaal weer. Maar dan moeten we onze ondernemers wél steunen. Nieuwe tips om je euro’s lokaal en duurzaam te besteden vanuit huis!

1. Fiets een rondje om

Natuurlijk is het praktisch om in een grote supermarkt even snel je kar vol te laden, maar een gemiste kans om lokale ondernemers te steunen is het wel. Fiets wat vaker een rondje om, om in te slaan bij verschillende kleinere winkels. Bijvoorbeeld bij de biologische slager De Groene Weg in Den Haag, bakkerij De Knollentuin in Nijmegen of de boerderijwinkel van John Arink in Lievelde (Gelderland), waar je zelf je verse melk kunt tappen.

Zwaluwgekwetter, de biologische camembert van John Arink
Zwaluwgekwetter, de biologische camembert van John Arink. Foto: Pieter van den Boogert

Je hoeft de grotere winkels trouwens niet helemaal links te laten liggen. Biologische supermarkt Ekoplaza verkoopt vaak ook producten van lokale boeren en producenten. Zo koop je de biologische kaasjes van John Arink bij deze supermarkt. En bijna elke stad heeft zijn eigen natuurwinkel, zoals Gimsel in Rotterdam, SuperNatuur in Zutphen of Ekodis in Amsterdam. Allemaal gefinancierd met jouw spaargeld bij Triodos Bank.

2. Bestel lokaal

Voor wie weinig tijd heeft (hallo, thuiswerker met kinderen) zijn boodschappenpakketten en maaltijdboxen een uitkomst. Bij Ekomenu kun je een maaltijdbox bestellen, die zoveel mogelijk wordt samengesteld met lokale en biologische producten. Dat kan ook bij Support Your Locals. Via dit ondernemerscollectief kun je een boodschappenpakket laten bezorgen, gevuld met uitsluitend lokale voedselproducten.

Marlies Kromwijk in haar cadeauwinkel WAAR
Marlies Kromwijk in haar cadeauwinkel WAAR. Foto: Pieter van den Boogert

3. Winkel bij gesloten winkels

Denk niet dat je niets kunt kopen bij de winkels die nu gesloten zijn. Veel kledingzaken en cadeauwinkels hebben een website waarop je online terecht kunt. Kijk bijvoorbeeld eens op bij BrandMission of Kuyichi voor kleding, of bij WAAR voor cadeautjes. Het is ook goed mogelijk dat jouw favoriete koffietentje gebrande en gemalen koffie verkoopt zodat je ook thuis de lekkerste koffie kunt maken. En vergeet ook vooral je lokale boekhandel niet (#steunjeboekhandel); bestellen kan vaak telefonisch of via de mail en vaak bezorgen de winkeliers je bestelling zelf, soms nog dezelfde dag!

4. Ga uit eten in eigen huis

Bijna elk restaurant biedt nu de mogelijkheid specialiteiten af te halen of te laten bezorgen. Vaak kun je een fantastisch driegangenmenu bestellen voor een heel schappelijke prijs, compleet met wijntips, mooie menukaartjes, serveersuggesties en soms zelfs een speciaal samengestelde playlist op Spotify. Dus dek je tafel in restaurantstijl, compleet met kleed, glanzende glazen en blinkend bestek, trek je mooiste kleren aan en geniet van je avondje ‘uit’.

Een paar van onze favoriete restaurants waar je je diner kan bestellen zijn Groenland in Driebergen, BlaBla in Groningen en Rotterdam, Gys in Utrecht en Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam. En bij Vegabond kan je zowel bestellen als vegan lekkers afhalen.

Trouwens, goede wijn, lekkere speciaalbiertjes, of dat knapperige brood (wat je zelf nog stééds niet kunt bakken) kun je natuurlijk ook bij je lievelingsrestaurant kopen. Het staat misschien niet op hun online menu, maar bel ze even en vraag ernaar. Wil je jezelf trakteren op iets zoets? De vegan gebakjes van het door ons gefinancierde Sharp Sharp zijn tegenwoordig bij de Albert Heijn XL te koop.

Een bezorgde maaltijd van Gys. Foto: Gys

5. Slinger jezelf op de bon

Koop een tegoedbon voor alles wat nu niet kan maar je straks wel weer wil: naar de kapper, de sportschool, het filmhuis enzovoort. Ook leuk om cadeau te geven.

6. Welkom in het thuistheater

Doe iets creatiefs om onze creatievelingen te steunen. Tover je woonkamer om tot een minitheater en vraag rond in je vriendenkring: kent iemand een muzikant die een half uurtje kan komen spelen als romantische verrassing voor je geliefde? Of een acteur die een verpletterende monoloog kan houden? Goed, de culturele sector red je er niet mee, maar voor de artiest persoonlijk kan zoiets een enorm verschil maken.

Fiets wat vaker een rondje om, om in te slaan bij verschillende kleinere winkels

7. Klik op die doneerknop

Veel artiesten, theaters en musea verzorgen livestreams van concerten, rondleidingen en lezingen - vaak gratis en voor niets. Neem bijvoorbeeld een virtuele tour door de eregalerij van het Rijksmuseum. En op fitblijvendoenwesamen.nl hebben sportscholen hun krachten gebundeld en kun je gratis sportlessen volgen. Het Internationaal Film Festival Rotterdam viert dit jaar zijn vijftigste jubileum en biedt je de mogelijk om de allerbeste films te kijken - voor nog geen tientje. Geniet daarvan, maar vergeet niet op de doneerknop te klikken!

Benieuwd naar nog meer ondernemers bij jou in de buurt? Kijk op mijngeldgaatgoed.nl, of bij community in de app, om te zien wie er gefinancierd wordt door Triodos Bank.

Voor welke lokale ondernemer maak jij graag een ommetje? We laten ons graag inspireren. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.