Het begon in 2015. Suzanne was in Gent, en sprak daar een bevlogen inwoner over zijn wens voor een groenere stad. Hij schetste een beeld van een stad waar het grijs plaats had gemaakt voor groen, en waar je van de gevels kruiden en eetbare bloemen kon eten. “Dat beeld liet me niet meer los. In een groene stad wonen, hoe te gek zou dat zijn?” 

Suzanne van Straaten
Suzanne van Straaten, oprichter van Sprinklr

Het ging Suzanne er niet alleen om dat groen er gezelliger uitziet dan grijs, ook de gevolgen van de klimaatcrisis als waterberging, hittestress en de terugloop van biodiversiteit knaagden aan haar. “Ik maakte me druk, maar daar schiet je niets mee op. Daarom wilde ik graag iets doen. Iets leuks, iets kleins. Ik begon met het vergroenen van mijn balkon, en had daar ontzettend veel plezier in. Door je bezig te houden met groen krijg je meer respect en waardering voor de natuur.”

Groen is niet altijd goed

Plantenexpert was Suzanne allerminst. Dus dook ze in de wereld van kwekers, tuincentra, bollen en stekjes. Ze stuitte op een onderzoek van Greenpeace. “Zij kochten 84 planten. De uitkomst was dat 81 van de 84 planten schadelijke stoffen, gif en pesticiden bevatten. Ook de bollenindustrie gebruikt veel gif, en de bodem wordt vaak op zo’n manier bewerkt dat deze op lange termijn uitgeput raakt. Voor mij was dat echt een eyeopener.”

Pesticiden zijn een belangrijke drijver achter de teruggang van onze biodiversiteit

Het gebruik van pesticiden is niet alleen schadelijk voor de menselijke gezondheid. Bijen en andere insecten die neerstrijken op met gif gekweekte planten raken gedesoriënteerd, ontdekte Suzanne. “Pesticiden zijn een belangrijke drijver achter de teruggang van onze biodiversiteit.”

Over Sprinklr

Een groene omgeving voor iedereen

In 2016 werd Sprinklr opgericht door Suzanne van Straaten. Dit jaar viert de webshop voor biologische planten en duurzame kamerplanten dus haar 5-jarig bestaan. Inmiddels bestaat het kantoorteam uit acht mensen, en werkt er in de loods nog eens tien man. De missie van Sprinklr: een groene omgeving voor iedereen. Daarom vergroenen ze ook kantoren en kantoortuinen en voorzien ze iedereen die het wil van groen advies. Triodos Bank financiert Sprinklr met het (spaar)geld van onze klanten.

De onnatuurlijke manier van werken in de plantenindustrie heeft een reden.  “Hoe groter kwekerijen en telers worden, hoe belangrijker bestrijding is. Als er een ziekte uitbreekt is dat ellendig.” Daarbij kopen consumenten graag iets wat er perfect uitziet. Een viooltje vol in bloei kopen, in maart? Dat betekent dat deze al maanden in een opgewarmde kas is voorgetrokken. “Je koopt eigenlijk een ‘plofplantje’, dat niet gewend is aan het Nederlandse klimaat.”

Webshop voor biologische en duurzame planten

Dit moest anders, vond Suzanne. Zo ontstond het idee voor Sprinklr: een webshop voor biologische en duurzaam gekweekte tuin- en kamerplanten. Een uniek uitgangspunt in Nederland. Sprinklr werkt met biologische en duurzame kwekerijen door heel Nederland. Zij gebruiken geen pesticiden of kunstmest en kweken de planten buiten, zodat ze tegen een stootje kunnen.

Casper in het veld
Casper van kwekerij Verhoeven in het veld

Op de vraag of het dan dan wel zo duurzaam is om de planten vervolgens via een webshop te verkopen, antwoordt Suzanne: “We wilden biologische planten toegankelijk maken voor iedereen in Nederland. Een webshop is dan de snelste manier, en het minst kapitaal intensief.” De verkoop mag dan online plaatsvinden, Sprinklr doet er alles aan om hun voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo vertellen ze transparant over waarom ze hun verzendkosten verhoogden, en hoe ze het proces van inpakken en verzenden zo duurzaam mogelijk aanpakken.

Inheemse planten voor meer biodiversiteit

De tuinplanten van Sprinklr hebben het SKAL-keurmerk. Deze onafhankelijke organisatie zet zich via toezicht, registratie, certificatie en controle in voor een aantoonbaar betrouwbare biologische sector. “Het is voor kleinere kwekerijen niet eenvoudig om dit keurmerk te behalen. Er komt nogal wat bij kijken qua organisatie. Maar voor ons heel fijn dat het er is, want we weten 100% zeker dat we met liefde geteelde planten kopen en verkopen.”

Suzanne is vooral trots op de inheemse tuintjes. Inheemse planten groeien al eeuwen in ons land, en zijn daarom extra waardevol voor insecten als wilde bijen en vlinders. Maak je daar een mooi plekje voor in je tuin, doe je echt iets optimaals voor de natuur. “En het mes snijdt aan twee kanten, want jij geniet van de prachtig gekleurde, soms zelfs eetbare, bloemen.” Geen tuin? Geen probleem, er zijn ook balkontuintjes.

Suzanne van Straaten en Liedewij Loorbach
Suzanne van Straaten (l) en Liedewij Loorbach (r)

Zo werkt biologisch kweken en daarom is het belangrijk

Hoewel het idee voor Sprinklr bij Suzanne ontstond, vond ze al snel een leuke zakenpartner. “Iemand wees me op het boek ‘Balkonieren’ door Liedewij Loorbach, over hoe je van je balkon een groene oase maakt. Het was met dezelfde energie en actieve houding geschreven die ik zocht. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan.”

De dames sloegen de handen ineen. “Liedewij bezit veel kennis  van planten, duurzaamheid en biolgische teelt. Ze is echt een voorvechter van biologische kweek. Ook is ze goed in communicatie: wat moet je doen, hoe leg je uit wat het belang is, en hoe maak je het makkelijk?”

Precies daar ligt ook de uitdaging voor Sprinklr. Niet alleen in het prijsverschil, maar bijvoorbeeld ook hoe de planten eruit zien. “Onze planten krijg je klein: bij jou gaan ze pas groeien." En dat planten op een natuurlijke manier gekweekt worden, betekent soms ook dat bestellingen pas later geleverd kunnen worden. Bijvoorbeeld als er in maart opeens een pak sneeuw ligt. “We leggen dit altijd goed uit aan onze klanten, en bijna iedereen heeft er begrip voor.”

Tips & tricks voor verzorging van je planten

Dat Sprinklr een succes is, komt ook omdat ze meer zijn dan een webshop. “We willen mensen echt inspireren, activeren en helpen om op een leuke en eenvoudige manier iets bij te dragen aan een mooiere en gezondere omgeving. Wij gaan niet uit van het negatieve: stop hiermee, doe dit niet. We vertellen consumenten juist wat ze wél kunnen doen.” Bij elke bestelling krijg je automatisch een gratis online plantencursus, en ook de website staat boordevol handige tips. Van eerste hulp bij beestjes en bladperikelen tot tuinontwerp en filmpjes over hoe je planten stekt.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

Die positiviteit zie je ook terug in de webshop. Zo zijn de kamerplanten in de webshop onderverdeeld in de categorieën Joekels, Flinkerds, Middelmaten en Kleintjes. En iedere week verschijnt er een vrolijke digitale nieuwsbrief, met actuele verzorgingstips (hoe bescherm je je planten tegen hitte/kou). Die hulp wordt door consumenten goed ontvangen.

Teeltsector een schop onder hun kont

Hoewel Sprinklr zich richt op consumenten, hoopt Suzanne blijvende verandering te bewerkstelligen in de plantensector. “Wat mij verbaast is dat niet meer kwekers zijn overgestapt naar biologisch. Al heb ik ook begrip, zo'n bedrijfsvoering op poten zetten is complex. Daarom willen wij de consument bewust maken, en zo de vraag naar biologische planten groter maken. Als meer mensen om biologisch vragen bij tuincentra, zien kwekers hopelijk op die manier de noodzaak ervan in.”

Wij willen consumenten bewust maken van de keuze die ze hebben

Het is een mooie ambitie, een industrie veranderen, alleen doe je dat niet zomaar. “Pionieren in deze sector is ontzettend leuk, maar niet altijd makkelijk. Dankzij de financiering van Triodos zijn we niet afhankelijk van investeerders die ons stimuleren minder duurzame keuzes te maken ten behoeve van snellere groei. We kunnen nu onze eigen duurzame en biologische koers varen, zonder comprissen.”

De dahlia
De Dahlia Impression Fantastico

Biodiversiteit booming maken

Sprinklr groeit hard, vertelt Suzanne. “Dat is natuurlijk fantastisch, maar ook overweldigend. Onze focus ligt nu op het aankunnen van die groei." En in de toekomst? "Dan willen we graag meer jaarrond doen. Onze piek ligt op dit moment in het voorjaar, maar ook in het najaar kun je nieuwe planten neerzetten.

Verder lijkt het ons fantastisch om meer met gemeenten samen te werken. Wat is er nodig voor een gezonde en groene leefomgeving, en hoe krijg je bewoners in actie om daaraan bij te dragen? Daar hebben wij oplossingen voor."