Het voelt onwerkelijk. Ineens zitten we thuis. Terwijl je juist in deze tijden zoveel mogelijk in actie zou willen komen. Gelukkig kan dat, ook vanuit je eigen woonkamer. Maak er het beste van: help, leer, kijk, luister en dóé. Negen tips.

1. Meld je aan als vrijwilliger

Er zijn genoeg mensen die op dit moment wat hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met het halen van boodschappen of het oppassen op kinderen. Via de website van het Rode Kruis kun je je aanmelden als vrijwilliger en ook op www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl kun je je hulp aanbieden, net als op twitter via #coronahulp of via Facebook waar je veel buurtinitiatieven vindt.

Redacteur met koffie
Een van onze redacteuren haalde bij zijn favoriete zaakje koffie to-go en een zak koffiebonen.

2. Help de ondernemers in de buurt

Het koffiebarretje waar je normaalgesproken elke ochtend je latte drinkt heeft het nu zwaar. Net als het buurtcafé waar je zo vaak nog even langs wipt voor een broodje of biertje. Neem contact met ze op om te vragen of je ze kunt helpen. Misschien kun je koffiebonen van ze kopen, of een doosje van de huiswijn.

Restaurant De Klub in Utrecht kan boodschappen bij je thuis bezorgen. En Support Your Locals in Amsterdam stelt een pakket samen met o.a. producten van Brandt & Levie, boerderij De Lindenhoff en de Groene Griffioen.

Nu betalen voor een tegoedbon en die inwisselen in betere tijden is ook een goed idee. Hetzelfde kun je doen voor je kapper, schoonheidsspecialist en sportschool.

3. Een duurzame grote voorjaarsschoonmaak

Binnen zitten is prettiger in een fris en schoon huis. Bovendien: het begin van het voorjaar is tóch al de tijd om de boel binnen eens even flink aan te pakken. Doe het dit jaar zo duurzaam mogelijk en maak zelf je schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld van soda en azijn. Op hetkanwel.nl vind je verschillende recepten.

Als je toch bezig bent: dicht spleten en kieren om tocht tegen te gaan – kan de verwarming weer een standje lager. En wat te denken van je balkon? Maak het met bloemetjes aantrekkelijk voor de bijen of bouw een bijenhotel. Op de website van de Bijenstichting lees je hoe je dat doet.

4. Duik in de docu’s

Er staat meer op Netflix dan The Crown en Stranger Things. Dit is een mooi moment om eens in de documentaires te duiken. Een paar aanraders: Chasing Coral brengt in beeld hoe prachtig onze koralen zijn én hoe ernstig ze bedreigd worden. De klassieker Cowspiracy laat zien welke impact de bio-industrie op onze planeet heeft. En, superactueel: de serie Pandemic, over mensen die alles op alles zetten om de verspreiding van virussen te voorkomen.

Vierkante oogjes? Zet een podcast op. Living on Earth brengt nieuws over klimaatverandering, milieupolitiek en gezondheid. Liever in het Nederlands? Luister bijvoorbeeld naar de podcast van De Correspondent.

Because we carry
Because we carry helpt vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

5. Kijk over de grens

Corona treft niet alleen ons land, maar de hele wereld. En vooral de mensen die het het het zwaarst hebben, zoals de vluchtelingen op Lesbos. Triodos Bank heeft samen met Because we carry een actie opgericht om geld in te zamelen voor sinaasappels. Dat klinkt nogal simpel maar juist die extra vitamine C kunnen het verschil maken. Extra weerstand is op dit moment onontbeerlijk. Op de website lees je er meer over en kun je direct doneren.

6. Maak meer ruimte in je huis en hoofd

Kijk eens kritisch naar je spullen. Hoeveel vreugde geeft die uitpuilende boekenkast jou? Hoe vaak gebruik je die oude cd-speler nog? Hoe blij word je van alle ongedragen kleding in je kast? Grijp dit moment aan om te ontspullen, voor meer ruimte in je huis én in je hoofd. Zoek uit van welke spullen je nog écht blij wordt en zet de rest apart; dit kun je later naar de kringloop brengen.

7. Lang leve de kunst

Artiesten - die vaak toch al niet veel verdienen - raken serieus in de problemen nu alle theaters en concertzalen dicht zijn. Had je al kaartjes gekocht voor een optreden de komende tijd? Dan kun je overwegen je geld niet terug te vragen en zo als het ware te doneren aan het theater. Zo kunnen de verliezen wat beperkt worden en de artiesten geholpen worden. Trouwens, sommige kunstenaars zoeken contact met hun publiek via een live-stream, zoek ze op, kijk, geniet en doneer!

Cineville zet alle abonnementen stop, maar je kunt er voor kiezen wél door te betalen om de kleine filmhuizen te steunen. En binnenkort kun je met je pas thuis films bekijken. Ook IDFA biedt documentaires aan via hun website.

8. Doe aan yoga

Toe aan beweging én aan wat mindfulness? Yoga is het antwoord. En het kan gewoon in je woonkamer. Onder andere yogastudio Yoga&More zet instructie-video’s online.

9. Vergeet je oma niet

Het is niet verstandig om bij je oma op bezoek te gaan maar dat betekent niet dat je helemaal geen contact kunt hebben. Bel haar om even te kletsen of stuur haar een kaartje met een lieve, opbeurende tekst die ze af en toe nog eens terug kan lezen. Via cor.omapost.nl kun je kaartjes sturen tegen kostprijs.