“Groeit er een wilgenroosje tussen de munt? Ha!” Matthijs Westerwoudt stapt gretig door de akker in Etten-Leur, als een uitvinder die de uitkomst van zijn experiment bekijkt. Zijn de ingezaaide kruiden aangeslagen? Ja hoor, daar groeien duizendblad, cichorei en salie, netjes in stroken naast elkaar. Klaar voor theeblends van Wilder Land met namen als Opkicker en F***ing Fris. De andere helft van de kruiden blijft staan voor insecten en dieren.
Matthijs en zijn collega Daan van Diepen studeerden psychologie en bedrijfskunde en vinden natuur “gewoon heel vet”. Ze wilden iets doen om de biodiversiteit te stimuleren. “Uit gesprekken met ecologen bleek dat meer kruidenrijk grasland zou helpen, en boeren vertelden ons dat ze wel geld moeten verdienen. Kruiden zijn voor hen onkruid. Toen we erachter kwamen dat theekruiden bijna altijd uit het buitenland komen, besloten we met thee een verdienmodel rond dat ‘onkruid’ te bouwen. Zo wordt er blijvend in biodiversiteit geïnvesteerd, en niet alleen totdat een subsidie afloopt.”
Het (on)kruidentheeconcept trekt opvallend veel jonge boeren die het anders willen aanpakken dan hun ouders. Ivar van Dorst van boerderij Ekoto valt daar ook onder. “Mijn ouders teelden hier vroeger drie gewassen, nu heb ik er dertig in strokenteelt, waaronder 15 soorten oerbonen. Ze verklaren me voor gek.” Ivar wilde een bloemenstrook aanleggen, maar kon daar geen geld voor krijgen. Viavia kwam Wilder Land toen op zijn pad. Hij wijst naar zijn stroken tuinbonen en duizendblad, naast een verrijdbaar varkenshok. “Ik doe interessante ontdekkingen over gewascombinaties. Tuinbonen hebben last van luizen, maar het duizendblad voor de thee blijkt hun natuurlijke vijand aan te trekken. Het zit vol met lieveheersbeestjes.” Matthijs: “Veeeet!”
Regeneratieve Unilever
Wilder Land biedt de thee bewust aan via horeca en hun website, en niet via de supermarkt. “Daar moet het zo goedkoop mogelijk en vaak in de aanbieding. Dat is kiezen voor uitbuiting van óf de boer óf de natuur of allebei.” Bij Wilder Land levert een kilo gedroogde kruiden tussen de 5 euro (onder andere paardenbloem) en 25 euro (bijvoorbeeld rozenblad) op. “Een alternatief in de praktijk laten zien, dat is ons activisme. Ik hoor zo vaak van boeren dat ze blij zijn om weer vogels en insecten op hun land te zien.”
Met (on)kruidenthee biedt Wilder Land pionierende boeren als Ivar extra inkomsten, maar ook gangbare boeren weten Matthijs en Daan te vinden. Zo is er een gangbare melkveehouder met een theehaag: een variatie op boerenhagen met vlierbloesem en gagelstruiken. Weer een ander begon met een gemixte strook. “Dat is een laagdrempelige eerste stap. Wij kunnen kijken wat goed aanslaat op die grond en de boer krijgt een afnamegarantie”, vertelt Matthijs . Op die boerderij komt nu lindebloesem langs de oprijlaan, en er komen walnootbomen. “Daar gaan we pesto van maken. Thee is maar het begin. We zijn bezig met granola, notenpasta, siroop, ijsthee, bier, pasta...”
Aan groeiambities geen gebrek dus. Matthijs : “Uiteindelijk willen we een regeneratieve Unilever worden. Hoe groter we groeien, hoe beter het is voor de natuur! Welk bedrijf kan dat nou zeggen?”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.