Samunnati verstrekt leningen aan boeren die vaak onderdeel uitmaken van een coöperatie die hun oogst afneemt. Samunnati verstrekt de leningen direct aan de boeren, maar de rente en aflossing wordt via de coöperatie geregeld. Iedere keer dat de coöperatie deze boeren betaalt, wordt automatisch een deel van de lening afgelost. Oprichter Anil Kumar: "Op deze manier heeft de boer een beter toekomstperspectief."

Naast kredietverlening biedt Samunnati trainingen aan boeren om bijvoorbeeld de opbrengst van hun oogst te vergroten en faciliteert zij grotere afzetmarkten voor de boeren. Inmiddels financiert Samunnati meer dan 500 boerencoöperaties en bereikt daarmee ruim 4 miljoen boeren.

Microfinanciering in tijden van corona

Ook in India is de impact van de coronapandemie voelbaar. Een algehele lockdown heeft het sociale en economische leven in India lam gelegd. Fondsmanager Tim Crijns: “Dit zien we niet alleen in India, maar in de meeste landen waar Triodos Fair Share Fund actief is. Met grote gevolgen: voor veel mensen betekent dit geen inkomen en in veel landen is er geen mogelijkheid om terug te vallen op een sociaal zekerheidsnet.”

Microfinanciering speelt meer dan ooit een belangrijke rol. Tim Crijns: “Wij hebben nauw contact met de microfinancieringsinstellingen die wij financieren. Zij geven, indien nodig, hun klanten de ruimte om hun leningen later af te lossen, informeren hun klanten over hygiëne en social distancing, en maken gebruik van digitale kanalen om contact met hun klanten te houden.”

Daarnaast is er een goede samenwerking met andere investeerders in microfinanciering. “We trekken gezamenlijk op om te zien hoe wij de microfinancieringsinstellingen in deze uitdagende tijd kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld om de voorwaarden van onze leningen aan te passen en daar waar nodig extra financiering te verstrekken. Om er zo voor te zorgen dat zodra de lockdowns opgeheven worden, miljoenen ondernemers weer kunnen starten en een inkomen hebben.” 

Bekijk hier hoe Samunnati te werk gaat en ontmoet Valli, een van de boerinnen die samenwerkt met Samunnati:

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

Beleggen in microfinanciering

Via Triodos Fair Share Fund

Dankzij een lening van Triodos Fair Share Fund kan Samunnati zijn pioniersrol in de agrarische sector verder versterken. Het fonds financiert lokale microfinancieringsinstellingen en banken waardoor zij hun activiteiten kunnen uitbreiden. Dankzij de beleggers in dit fonds kunnen steeds meer mensen hun dagelijkse geldzaken beter regelen en zo hun levensomstandigheden verbeteren. Triodos Fair Share Fund is, sinds de oprichting in 2002, uitgegroeid tot een fonds van zo’n EUR 350 miljoen waardoor het financieringen kan verstrekken aan zo’n 100 instellingen in 40 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa.