Michel: “Op school zamelde ik geld in tegen armoede. Maar de waterput die dat voor boeren in ontwikkelingslanden opleverde zorgde niet voor een structurele verandering. Ze werkten keihard maar kregen een schamele vergoeding voor hun mais. Dat klopte niet, vond ik.

In 2010 bedachten Adrian en ik True Price, waar we van producten, bijvoorbeeld een spijkerbroek, de werkelijke prijs berekenen. Dat betekent een prijs waarin milieuschade, een eerlijk inkomen en de invloed op natuur en samenleving berekend is. Inmiddels hebben we zelfs een winkel en is er een supermarkt (De Aanzet) waar deze echt geprijsde producten te koop zijn."

Minister van de nieuwe economie

Michel Scholte werd onlangs door MVO Nederland uitgeroepen tot Minister van de nieuwe economie. Dit ministerschap is een signaal aan de politiek in Den Haag: er is een groeiende groep mensen met visie op versnelling naar de nieuwe, toekomstbestendige economie. Richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 krijgt Michel de kans zijn visie op een landelijk podium te laten horen en aan tafel te komen bij politieke beslissers.

"Twee jaar geleden startten we een nieuwe onderneming: Impact Institute.

Hiermee helpen we organisaties en professionals bij het waarderen en verbeteren van maatschappelijke impact door een maatschappelijke jaarrekening samen met de financiële rekening te publiceren. Meer componenten zijn opgenomen dan alleen de berekening van de ‘echte prijs’ van producten, namelijk naast sociale, menselijke, natuurlijke kosten ook de baten zoals winst, werkgelegenheid en intellectueel kapitaal.

Dat is nodig. Professionals in bedrijven en overheden spreken de taal van geld vloeiend. Maar de taal om maatschappelijke kosten en baten uit te drukken ontbreekt. Er is sprake van collectief ‘impactanalfabetisme’.

Dat geeft onduidelijkheid en onrust als er grenzen worden bereikt en we moeten veranderen. Zo hebben boeren met de maximalisatie van hun productie negatieve invloed op bodemgezondheid en biodiversiteit, maar heeft een deel toch een te laag inkomen. Hoe kunnen zij winstgevend én duurzaam zijn?"

1968

Oprichting Triodos Foundation

Adriaan Deking Dura, Dieter Brüll, Lex Bos en Rudolf Mees vormen een studiegroep om uit te zoeken hoe geld duurzaam kan worden beheerd. In 1971 richten ze daar Triodos Foundation voor op. Nadat Triodos Bank in 1980 werd opgericht, bleef Triodos Foundation bestaan om positieve maatschappelijke verandering mogelijk te maken. True Price is een van de vele organisaties die gesteund werden met het schenkgeld van de Foundation.

"Een ander voorbeeld is de energie- en klimaattransitie. Financieel weten we dat die drie miljard euro per jaar kost, maar daarin ontbreken kosten en baten voor luchtkwaliteit, geluidsoverlast, wooncomfort, waardeketens en werkgelegenheid. Met het Impact Institute hebben we de methode en data om die kosten en baten uit te drukken en mee te nemen in besluitvorming.

Veel grote bedrijven werken al aan een maatschappelijke jaarrekening. In Nederland alleen al Alliander, Prorail, ABN AMRO, KPN. En wereldwijd zijn er bijna 60 multinationals; wij werken op drie continenten voor de grootste financiële instellingen ter wereld. Dat geeft me enorm veel voldoening. Soms knijp ik mezelf in mijn wang; gebeurt dit echt? Maar vaker maak ik me zorgen dat dit niet snel genoeg gaat. Ons doel is een miljoen impactprofessionals in bedrijven opleiden eind 2030. Ik voorspel dat dit het decennium wordt van impactalfabetisme.”

Wil je op de hoogte blijven van het werk van deze veranderaar? Volg Michel Scholte dan via LinkedIn.

40 JAAR TRIODOS BANK

40 JAAR VERANDERKRACHT

Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten. Ook zijn we benieuwd naar jouw veranderaar. Welke idealist, durver of denker verdient de aandacht van de Triodoscommunity?

> Bekijk alle veranderaars